Pénzügy
állampapír (Array)

Rejtélyes befektetők kattantak rá a lakossági állampapírokra

24.hu
24.hu

2017. 06. 21. 09:48

Korábban a témában:

Nem tudni, kihez került 1700 milliárd forintnyi lakossági állampapír. Ennyivel kevesebb van ugyanis a háztartások tulajdonában, mint amennyi lakossági állampapírt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) számon tart. A különbség kétharmada ráadásul idén év eleje óta halmozódott fel. A Portfolio.hu megkérdezte, de sem az ÁKK, sem az MNB nem tudta megmondani, pontosan kik azok a piaci szereplők, akik a háztartások mellett ilyen nagy összegben vesznek a lakossági kötvényekből. Ettől még igyekeztek utánajárni, mi lehet a különbség oka, kik a rejtélyes piaci szereplők és mennyibe kerül az adófizetőknek, hogy másokat is beenged az állam a magasabb kamatozású lakossági állampapírok piacára.

Arra jutottak, hogy az 1700 milliárd forintnyi állományból mintegy 1000 milliárd forintnyi landolhatott a bankoknál.

állampapír (Array)
Évente ezermilliárddal nő az állampapír állománya - lehullt a lepel, kik is veszik
Az Államadósság Kezelő Központ jelenti: az átlagnál jobban kamatozó papírok még mindig népszerűek. Nem csak a lakosság körében.

A lakossági állampapírok “túlértékesítése” a többletkamatokat és a forgalmazói jutalékot is figyelembe véve az elmúlt három évben az 50 milliárd forintot is meghaladhatta.

Egy korábbi cikkükben már fejtegették, hogy ha lakossági állampapírok helyett a piacról finanszírozná magát az állam, akkor az mennyivel kerülne kevesebbe az adófizetőknek. Az ÁKK tájékoztatása szerint évente jelentős összeget tesz ki a lakossági papírok után fizetett kamat (a kedvező kamatozás miatt), tavaly már majdnem elérte a 116 milliárd forintot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.