Belföld
Budapest, 2012. március 21.
Pénzt számol egy alkalmazott Magyarország elsõ közösségi pénzintézete, a MagNet Magyar Közösségi Bank Andrássy úti épületében. Az 1995-ben alapított bank felvállalja az úttörõ szerepet abban, hogy az ügyfelek közremûködésével valódi választási lehetõségek révén forrást biztosítson olyan kezdeményezések számára, amelyek pozitívan hatnak környezetünkre és a társadalomra.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

60 milliót nyúlt le munkaadójától egy banki tanácsadó Kecskeméten

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 09. 25. 09:26

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás  és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy 37 éves kecskeméti férfi ellen, aki banki tanácsadóként több mint 60 millió forintot csalt ki a saját bankjától, majd a megszerzett pénzt pénzmosás útján akarta „legalizálni”.

A férfi 2016 júliusától az egyik bank kecskeméti fiókjában dolgozott tanácsadóként. Feladatai közé tartozott többek közt az ügyfelek bankszámláival kapcsolatos ügyintézés, és a számlákra történő be- és kifizetések intézése is.

A férfi a bank ellenőrző rendszereit kijátszva, három ügyfél számláira több alkalommal könyvelt le nagy összegű készpénz befizetéseket, amelyekhez azonban tényleges befizetés nem társult, és amely tranzakciókról a számlák tulajdonosai nem is tudtak. Ezután a vádlott rövid időn belül az ügyfelek számláira lekönyvelt összegeket egy internetes fizetési rendszeren keresztül bankkártyával elutalta.

A tanácsadó, hogy ne bukjon le az utalások után még aznap sztornózta a fiktív készpénz befizetéseket a bank rendszerében. Emiatt a számlákon ugyan negatív egyenleg keletkezett, de a nap végi záráskor nem volt hiány a pénztárban. A férfi ezen kívül egy negyedik ügyfél több mint 2.3 millió forintos banki betétjét feltörte, majd a rajta lévő pénzt átutalta egyik ismerőse számlájára, ami valójában az ő irányítása alatt állt.

Az ügyfelek közül ketten azt sem tudták, hogy a tanácsadó számlát nyitott nekik a banknál. A csalás leleplezése után a bank kirúgta a férfit. Mivel a bank az érintett ügyfeleket kártalanította, a férfi több mint 60 millió forint kárt okozott a banknak. Ez az összeg a nyomozás során nem térült meg.

A férfi a csalással szerzett pénz eredetének leplezése végett a megszerzett összegeket internetes fizetési rendszeren keresztül olyan számlákra utalta, amelyek a bűncselekményről nem tudó ismerőse nevén voltak, de valójában a férfi rendelkezett velük. Ezen kívül a csalással szerzett pénzt a dolgozó az utalások során „összekeverte” legális úton szerzett összegekkel, valamint internetes szerencsejátékra költötte.

A büntetett előéletű férfi letartóztatásban várja a tárgyalást. Őt a főügyészség üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó információs rendszer felhasználásával elkövetett csalással és minősített pénzmosással vádolja. Az ügyészség végrehajtandó börtönt kért a férfira.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.