Belföld

Több beteg hazament és komoly műtétet is elhalasztnak a szívsebész főorvos távozása miatt

Szerdán írtuk meg, hogy távoznia kellett a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Szívsebészeti Osztályának éléről Dr. Székely Lászlónak. Az intézet főigazgatója azzal indokolta az országos hírnevű szívsebész menesztését, hogy egy korábbi műtét során megbízással nem rendelkező külső orvos (egy plasztikai sebész) segítségét kérte a beteg teljes ellátása érdekében, és ezzel szerinte etikai vétséget követett el.

Dr. Székely László az ország egyik legjobb szívsebésze olyan műtéteket is végez az Országos Kardiológiai Intézetben, amit Magyarországon csak az ő orvosi teamje hajt végre.

Ezért is van most fennakadás a szívsebészeti osztályon, ahol úgy tudjuk,

Székely váratlan távozása miatt el kellett halasztani egy péntekre tervezett műszívbeültetést.

Az operációt jövő hétre ütemezték át, ennek oka az, hogy külső szakembert kell hívni a műtéthez. Mivel eddig idehaza csak Székelyék végeztek ilyen beavatkozást, külföldi szakembert kellett felkérni egy új team kiképzésére a műszívbeültetéshez.

Több forrásunk is megerősítette – az elsőként az Indexen megjelent információt -, hogy vannak műtétek, amik el is maradnak az orvos és egyik kollégája távozása miatt. Úgy tudjuk, három, előjegyzésben lévő és már az osztályra felvett páciens úgy döntött, nem vállalja a műtétet Székely és felmondott kollégája nélkül. Ők hazamentek. A három szóban forgó műtét egyikében a főorvos operált, a másik kettőben asszisztált volna, utóbbiban a már felmondott kollégája operált volna.

Dr. Székely László távozása nagy felzúdulást keltett az intézetben, közvetlen munkatársai petíciót fogalmaztak meg a menesztett főorvos mellett, amit Kásler Miklós miniszternek címeznek. Már több mint ötven intézetben dolgozó orvosk, műtős, aneszteziológus, nővér írta alá  a petíciót.

A 24.hu-nak reagált már a távozás hírére Dr. Andréka Péter, az intézet megbízott főigazgatója is. Az orvos válaszából kiderül, súlyos jogi-etikai vétség miatt mentette fel a munkavégzés alól dr. Székely László szívsebész osztályvezető főorvost. Azt írta: a betegutak teljes és tudatos összekeverése, vagyis az államilag finanszírozott szívműtét és a privát plasztikai műtét egy időben történő elvégzése nem engedélyezhető.

Hozzátette azt is:

A hatályos jogi és etikai szabályokat még a legkiválóbb szakembereknek is be kell tartaniuk, jóérzésű és felelősségteljes orvosként nem hozhatnak betegeik nélkül döntéseket az ő életüket befolyásoló kérdésekben. Ezen túl a dokumentációs rend szigorú megsértése azzal, hogy egy szívműtét alatti nem sürgős, ismeretlen típusú és forrású implantátummal egy jogtalanul elvégzett emlőplasztikai beavatkozás kerül tudatosan elrejtésre, súlyosbította a történetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik