Belföld

Öt évre ítélték Ahmed H.-t, a röszkei terrorper vádlottját

Öt év fegyházra ítélte a szíriai Ahmed H.-t, a röszkei terrorper vádlottját csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla. A vád szerint 2015-ben a röszkei határzavargásoknál a férfi köveket dobált a rendőrökre, és erőszakosan arra akarta rávenni őket, hogy engedjék át a menekülttömeget Magyarországra. A Index beszámolója szerint a vádlott megbánta a viselkedését, de a terrorcselekmény vádját bántónak tartja.

A szír férfit társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében találta bűnösnek a bíróság. Legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után szabadulhat. Ebbe beleszámít az a három év, amit Ahmed H. eddig előzetesben töltött. Az ítélet jogerős.

A vádirat szerint 2015. szeptember 16-án a bevándorlók egy csoportja bedöntötte a kaput a röszkei közúti határátkelőnél, és megpróbált bejutni Magyarországra. A kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobáló bevándorlók ellen a rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be.

Vörös István ügyész beszél, jobbról Mezőlaki Erik bíró és Bárándy Péter ügyvéd Ahmed H. szír férfi ügyének másodfokú tárgyalásán a Szegedi Ítélőtáblán
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A csütörtöki tárgyalást az ügyész kezdte perbeszédével. Az Index beszámolója szerint azt mondta, hogy a vádlott mobiltelefonjából kinyert információkból nyilvánvaló, hogy a férfi tudta, határzárral fog találkozni Röszkénél. Szándéka az volt, hogy családjával átjusson a határon, és Németországba menjen. Bár mások rongálták meg a határzárat, az ügyész szerint a vádlott célja az volt, hogy a lezárt határt az ő akaratának megfelelően nyissák meg, hogy be tudjon jönni az EU területére.

2015-ben Röszkén a helyszíni felvételek szerint legalább 1 óra 10 percig ott állt a határkapunál, közben hatszor követ hajított a rendőrség felé, ezzel pedig az állami szervet kényszerítette valamire, ami terrorcselekménynek minősül. Szerinte a kődobálás során nem puszta indulat, hanem egy konkrét cél vezérelte a vádlottat: a határ erőszakos megnyitása.

A terrorcselekménnyel vádolt Ahmed H. pere 2016 áprilisában kezdődött meg, hét hónappal a röszkei összecsapások után. Az első tárgyaláson kiderült, nős, két kislánya van, kilenc osztályt végzett, szakképzettsége nincs, építési vállalkozása volt havi nettó 1000-1500 eurós jövedelemmel, összes tulajdona kimerült egy autóban, egy 3000 euró értékűre becsült Nissanban, és sosem volt még büntetve.

A Magyar Idők beszámolója szerint Ahmed H. az utolsó szó jogán bocsánatot kért, és azt mondta, nagyon sajnálja a történteket, azt, hogy erőszakosan lépett fel, a rendőrök ellen fordult. Hozzátette, terrorcselekmény elkövetésével vádolják, noha éppen a terror jelenléte miatt volt kénytelen elhagyni szülőföldjét, és családjának is azért kellett elmenekülnie Aleppóból.

Kiemelt kép: Rosta Tibor / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik