Belföld
Szeged, 2018. szeptember 20.
Bárándy Péter ügyvéd (k) beszél Ahmed H. szír férfi (elöl j) ügyének másodfokú tárgyalásán a Szegedi Ítélőtáblán 2018. szeptember 20-án. A vádlottat első fokon a Szegedi Törvényszék hét év fegyházbüntetéssel sújtotta, és tíz évre kiutasította Magyarország területéről tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése és társtettesként, állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntette miatt.
MTI Fotó: Rosta Tibor

Öt évre ítélték Ahmed H.-t, a röszkei terrorper vádlottját

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 09. 20. 12:20

Öt év fegyházra ítélte a szíriai Ahmed H.-t, a röszkei terrorper vádlottját csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla. A vád szerint 2015-ben a röszkei határzavargásoknál a férfi köveket dobált a rendőrökre, és erőszakosan arra akarta rávenni őket, hogy engedjék át a menekülttömeget Magyarországra. A Index beszámolója szerint a vádlott megbánta a viselkedését, de a terrorcselekmény vádját bántónak tartja.

A szír férfit társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében találta bűnösnek a bíróság. Legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után szabadulhat. Ebbe beleszámít az a három év, amit Ahmed H. eddig előzetesben töltött. Az ítélet jogerős.

A vádirat szerint 2015. szeptember 16-án a bevándorlók egy csoportja bedöntötte a kaput a röszkei közúti határátkelőnél, és megpróbált bejutni Magyarországra. A kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobáló bevándorlók ellen a rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be.

Szeged, 2018. szeptember 20.
Vörös István ügyész (b2) beszél, jobbról Mezõlaki Erik bíró (j3) és Bárándy Péter ügyvéd (j2) Ahmed H. szír férfi ügyének másodfokú tárgyalásán a Szegedi Ítélõtáblán 2018. szeptember 20-án. A vádlottat  elsõ fokon a Szegedi Törvényszék hét év fegyházbüntetéssel sújtotta, és tíz évre kiutasította Magyarország területérõl tömegzavargás résztvevõjeként elkövetett határzár tiltott átlépése és társtettesként, állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erõszakos bûncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bûntette miatt.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Vörös István ügyész beszél, jobbról Mezőlaki Erik bíró és Bárándy Péter ügyvéd Ahmed H. szír férfi ügyének másodfokú tárgyalásán a Szegedi Ítélőtáblán
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A csütörtöki tárgyalást az ügyész kezdte perbeszédével. Az Index beszámolója szerint azt mondta, hogy a vádlott mobiltelefonjából kinyert információkból nyilvánvaló, hogy a férfi tudta, határzárral fog találkozni Röszkénél. Szándéka az volt, hogy családjával átjusson a határon, és Németországba menjen. Bár mások rongálták meg a határzárat, az ügyész szerint a vádlott célja az volt, hogy a lezárt határt az ő akaratának megfelelően nyissák meg, hogy be tudjon jönni az EU területére.

2015-ben Röszkén a helyszíni felvételek szerint legalább 1 óra 10 percig ott állt a határkapunál, közben hatszor követ hajított a rendőrség felé, ezzel pedig az állami szervet kényszerítette valamire, ami terrorcselekménynek minősül. Szerinte a kődobálás során nem puszta indulat, hanem egy konkrét cél vezérelte a vádlottat: a határ erőszakos megnyitása.

A terrorcselekménnyel vádolt Ahmed H. pere 2016 áprilisában kezdődött meg, hét hónappal a röszkei összecsapások után. Az első tárgyaláson kiderült, nős, két kislánya van, kilenc osztályt végzett, szakképzettsége nincs, építési vállalkozása volt havi nettó 1000-1500 eurós jövedelemmel, összes tulajdona kimerült egy autóban, egy 3000 euró értékűre becsült Nissanban, és sosem volt még büntetve.

A Magyar Idők beszámolója szerint Ahmed H. az utolsó szó jogán bocsánatot kért, és azt mondta, nagyon sajnálja a történteket, azt, hogy erőszakosan lépett fel, a rendőrök ellen fordult. Hozzátette, terrorcselekmény elkövetésével vádolják, noha éppen a terror jelenléte miatt volt kénytelen elhagyni szülőföldjét, és családjának is azért kellett elmenekülnie Aleppóból.

Kiemelt kép: Rosta Tibor / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.