Belföld

Trócsányiék „megdöbbentek” azon, hogy az Amnesty azt kéri, ne kezeljék terroristaként Ahmed H.-t

Felháborodást tettető közleményben reagáltak a szervezet petíciójára.

A Trócsányi László vezette Igazságügyi Minisztérium közleményben szólította fel az Amnesty Internationalt, hogy

tartózkodjon a független magyar igazságszolgáltatásra való nyomásgyakorlástól.

Ezzel arra reagáltak, hogy a civil szervezet küldöttei kedden petíciót adtak át az Igazságügyi Minisztérium képviselőjének, amelyben azt kérik, hogy ne kezeljék terrorcselekményként a röszkei zavargás kapcsán nem jogerősen elítélt Ahmed H. ügyét.

Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország szóvivője azt mondta, nem gondolják, hogy a szír férfi ártatlan, vitán felül bűncselekmény, hogy köveket dobott, de ez hivatalos személy elleni erőszak kísérletének minősülhet. Hozzátette: mivel Ahmed H. már három éve börtönben van, „nagyjából leszolgálta” a tettéért járó büntetést, és nem jelent veszélyt – rendőrségi és újságírói felvételek bizonyítják, hogy a zavargás előtt megpróbálta csitítani a tömeget, békés megoldást találni a helyzetre. Több mint 109 ezer aláírást gyűjtöttek össze 163 országból, a kérést alátámasztandó.

Azonban az Igazságügyi Minisztérium azt közölte, hogy „Magyarországon a bíróságok függetlenek, sem a kormánynak, sem más szervezetnek nem lehet beleszólása a bírósági ítéletek meghozatalába”. Azt viszont megdöbbentőnek tartják, hogy „a bevándorlás támogató tevékenységéről ismert Amnesty International a mai petíciójával nyíltan a röszkei támadásban kulcsszerepet játszó terrorista kiszabadítását követeli”.

Trócsányiék szerint „ez beleilleszkedik azon támadások sorába, amelyeknek célja az, hogy kiiktassák a magyar határvédelmet és elvegyék Magyarországtól a határőrizet jogát”. A férfi ügyében egyébként szeptember 20-án tart tárgyalást a Szegedi Ítélőtábla. (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik