Belföld

Nem igazolják a videofelvételek, hogy Ahmed H. hergelte volna a tömeget

Ennek ellenére a kormány és a Fidesz már elkönyvelte, hogy a röszkei zavargásnál jelen lévő férfi terrorista.

Nem támasztják alá az ügyészség vádját azok a videofelvételek, amelyek bizonyítékként kerültek a terrorcselekménnyel megvádolt Ahmed H. ellen folyó büntetőeljárás anyagába – írja a Magyar Nemzet. A lap birtokába került egy negyvenoldalas leirat, amit a Szegedi Törvényszék készített, egyebek mellett egy térfigyelő kamera több mint négyórás, hang nélküli felvételéből.

A leirat szerint az első órában egy zöld pólós férfi a felvétel főszereplője, aki az első sorban kiabál és mutogat a rendőrök felé, többször felmászik a határt lezáró kapura, mindkét kezét felemelve kiabál, mire a körülötte lévők is így tesznek, majd többen is rángatni kezdik a kaput, mígnem a rendőrség könnygázt vet be, és megkezdődik az összecsapás. Csakhogy a zöld pólós férfi egyértelműen nem Ahmed H., a perben ez a személy nem is szerepel.

Időnként feltűnik Ahmed H. is, de nem dobál, nem szónokol, még csak nem is tapsol a zöld pólós szónoknak, amikor a körülötte lévők ezt teszik. Az első tevékeny fellépése, hogy a rendőrsorfal elé megy és a rendőrök felé mutogat, mire megszűnik a dobálás. Ezután néha magyaráz, mutogat, majd hangosbeszélőn szónokol, miközben a tömeg felé hessegető mozdulatokat tesz.

Negyed öt után Ahmed H. feltűnik a zavargás résztvevői között, és az azt követő negyven percben többször kivehető, hogy dob valamit a magyar rendőrök felé. Az összecsapás öt óra körül ér véget, negyed hatkor a vádlott már a kapura visszatett láncot piszkálja, majd takarítani kezdi az úttestet a törmeléktől, végül több sérültet a rendőrsorfalhoz kísér. A fél hat és háromnegyed hat közti utolsó attakban már nem bukkan fel.

Vallomásában Ahmed H. azt mondta, azért dobált, mert a könnygáz miatt nem gondolkodott tiszta fejjel. Azt viszont nem igazolják a felvételek, amit a Polt Péter által irányított ügyészség állít: hogy a férfi hangosbeszélőn hergelte a tömeget, a rendőrséget pedig fenyegette és ultimátumot adott nekik, amivel terrorcselekmény bűntettét követte el.  Azokon a rövid videókon, amelyek hangot is rögzítettek, Ahmed H. azt mondja: „mi csak békét akarunk”, illetve a tömeg felé integetve kéri, hogy „menjetek vissza”.

A Fidesz és a magyar kormány annak ellenére nevezi Ahmed H-t terroristának, hogy a per még tart. Völner Pál igazságügyi államtitkár az Echo TV-ben ezt azzal védte, hogy „a magyar kormánynak nem az a feladata, hogy az ügyészségnek a vádiratban foglalt véleményét kétségbe vonja”, holott az ítélkezés nem az ügyészség, hanem a bíróság dolga.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik