Belföld

Index-közlemény: „Függetlenek vagyunk, ha bármilyen változás van, a lehető leghangosabban jelezzük”

Szolgálati közleményt jelentetett meg kedden az Index, miután a portállal az Index hirdetési felületeinek értékesítőjeként összenőtt CEMP eddigi tulajdonosa, Spéder Zoltán kiszállt a cégből, és megjelent ott helyette Ziegler Gábor eddigi kereskedelmi vezető és Oltyán József, egy Bács-Kiskun megyei KDNP-tag, akiről megírtuk, hogy tiltólistán van nála évek óta az Index.

Tóth-Szenesi Attila Index-főszerkesztő a cikkben azt írja: hetek óta tudták, hogy valami készülődik körülöttük, és most tört meg a csend. Majd  leírja a tulajdonosváltás körüli zűrzavart:

A legfontosabb: az Index.hu Zrt. részvényei a Bodolai László irányítása alatt működő Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában maradtak. Ami változott: az Index legfontosabb partnerei – a hirdetéseket értékesítő CEMP SH, valamint a szerkesztőségi rendszert biztosító és fejlesztő cég – Ziegler Gábor és Oltyán József tulajdonába kerültek. Ugyanez a két ember cégein keresztül megvásárolta Bodolai Lászlótól az NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t, ami a Magyar Fejlődésért Alapítványt alapította.

A főszerkesztő szerint két alapvető dolog nélkül nem létezik Index:

Az egyik a tartalmi függetlenség, vagyis az, hogy a szerkesztőség a szakmai szabályokat betartva azt ír, amit akar, olyan képet közöl, amilyet akar – ebbe kívülről beleszólni nem lehet. A másik: a szerkesztőség azokkal a munkatársakkal dolgozik, akikkel akar, kívülről ránk erőltetni senkit nem lehet, ahogy külső utasításra kirúgni sem.

Tóth-Szenesi szerint alapítványi tulajdon eddig mindkettőt biztosítani tudta. Szeretné, ha ez így is maradna:

Amit akarunk, nagyon egyszerű. A háborúban az összes egészséges lelkületű ember nem akar mást, csak békét. Mi nem akarunk mást, csak azt, amit eddig is tettünk: újságot írni a legjobb tudásunk szerint, függetlenül jobboldaltól, baloldaltól, Fidesztől, MSZP-től, Jobbiktól, Vörös Hadseregtől, Wehrmachttól

Szerinte az Index működését az garantálja, hogy maradjon az alapítványi konstrukció így, ahogy van, vagyis a kuratórium egyetlen tagja Bodolai László ügyvéd marad. A másik feltétel, hogy a mindenkori főszerkesztőt a szerkesztőség válassza, és támogassa bizalmi szavazáson.

Ha bármilyen változás van, a lehető leghangosabban jelezzük a világnak. És ez nem csak egy ígéret

– áll a közleményben, majd egy link következik, ami egy barométerre vezet, „ahol bármikor bárki ellenőrizheti, hogy a szerkesztőség saját álláspontja szerint hagyják-e, hogy munkáját a piaci és politikai szereplőktől, illetve a tulajdonosi befolyástól függetlenül végezze”.

 

Az inga most a Független tartományban áll, vagyis a szerkesztőség többsége nem érzi veszélyben az Index függetlenségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik