Pénzbüntetést kapott a kutyát kilövő vadász

A férfi egy villogó lámpával ellátott, nyakörvet és szájkosarat viselő kutyát lőtt agyon.

Az Egri Járásbíróság állatkínzás és rongálás miatt tíz hónap fogházra ítélte N. B. vádlottat elsőfokon, melynek végrehajtását egy év hat hónap próbaidőre felfüggesztette. A tavaly októberi ítéletet az ügyész tudomásul vette, ám a vadász és a védője enyhítésért fellebbezett.

Az Egri Törvényszék a mai napon meghozott másodfokú határozatával az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, és a vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztést pénzbüntetésre enyhítette, melynek összegét összesen 300 ezer forintban határozta meg.

A vadász 2015 szeptemberében, az esti órákban Andornaktálya külterületén vadászott. Amikor befejezte a vadászatot, a vadászles közelében lévő vadetetőhöz indult, közben észlelte a tőle körülbelül 20-25 méterre lévő két német dog fajtájú kutyát. Az állatok villogó lámpával ellátott nyakörvet és szájkosarat viseltek, nem viselkedtek támadóan, nem űztek vadat, ennek ellenére a vádlott az engedéllyel tartott lőfegyverével egy lövéssel kilőtte a kan kutyát.

A lövés a nyaki gerincoszlop és gerincvelő sérülésével járt, a kutya a lövés következtében önálló mozgásra képtelenné vált, és elpusztult.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint a szabadságvesztés büntetés a vádlott idős korára, büntetlen előéletére és a jelentős időmúlásra figyelemmel eltúlzott, ezért a szabadságvesztést pénzbüntetésre enyhítette. A bíróság ítélete jogerős.