Belföld

19 évvel a bestiális gyilkosság után megy fegyházba az apa és a fia

itelet(210x140).jpg (Array)
itelet(210x140).jpg (Array)

Debreceni Ítélőtábla Burka Ferenc büntetését 9 év fegyházra, fiának a fegyházbüntetését pedig 7 év 6 hónapra enyhítette. A vádlottak legkorábban büntetésük 2/3 részének kitöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék tavaly júniusban  hatályon kívül helyezte a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság 2005-ben, és a Debreceni Ítélőtábla 2006-ban kihirdetett ítéletét és bűnösnek mondta ki idősebb és ifjabb Burka Ferencet társtettesként való emberölésben. A Debreceni Törvényszék az apát 12 év, a fiát, pedig 10 év fegyházra ítélte.

A perújításra azért kerülhetett sor, mert két tanú terhelő vallomása miatt perújítási nyomozás indult, mely során új tárgyi bizonyíték került elő, illetve titkos adatszerzés útján új információ jutott a nyomozóhatóság birtokába.

Burkáék 1999-ben Újszentmargitán úgy megvertek egy férfit, hogy belehalt sérüléseibe. 2002-ben előbb elítélték, majd a három évvel későbbi megismételt eljárásban felmentették őket a vád alól, mert a gyilkosságot nem tudták rájuk bizonyítani. Mivel mind a ketten több, mint kétezer napot töltöttek előzetesben, ezért az apa 20 a fia pedig 25 millió forint kártérítést kapott.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a két vádlott az antennát akarta megszerezni a lakatlan házról. Ám amikor le akarták szedni akkor felébredt a férfi, akinek az volt a dolga, hogy vigyázzon a házra.

Az apa és a fia ezután feszítővágóval és betonvassal esett neki. A szerencsétlenül járt férfi nagy valószínűséggel még élt, amikor otthagyták és az éjszaka folyamán halt bele sérüléseibe. Egy szemtanú látta, amikor másnap egy szatyorba téve a vádlottak elásták a véres ruhaneműket, és a viselt gumicsizmát, ezeket később elégették, amit szintén észleltek a helybeliek.

A bíróság a mostani jogerős ítéletében enyhítő körülményként értékelte, hogy közel húsz évvel ezelőtt történt az est.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik