Belföld

Orbán „nehéz órája” a Néppárt előtt

Egy francia néppárti politikus azért nem szavazná meg a Sargentini-jelentést, mert szerinte Magyarország az egyetlen hely, ahol nem létezik szélsőjobboldal.

Korábban már megírtuk, hogy a Fidesz európai pártcsaládjának frakcióvezetője, Manfred Weber megszavazza szerdán a Sargentini-jelentést, amely a Magyarországgal szemben, az európai értékek megsértése miatt folytatott uniós eljárás része.

A Politico azt írja, hogy az Európai Néppárt EP-képviselőinek kedd esti tájékoztatóján Orbán Viktor erős kritikával szemben védelmezte álláspontját. Gunnar Hökmar svéd néppárti képviselő a brüsszeli portálnak úgy fogalmazott:

Orbán egy nehéz órán van túl. Mindenki kritikus volt. Zavarodottnak és kissé agresszívnek tűnt.

A Politico szerint Weber kiállása azt jelenti, hogy könnyen összejöhet a Sargentini-jelentés elfogadásához szükséges kétharmad az Európai Parlamentben. A liberális és szocialista frakció már nyíltan jelezte, hogy megszavazzák az indítványt, a Néppárt svéd, holland, finn, belga, luxemburgi tagjai pedig jelezték, hogy támogatják a jelentést. Az osztrák, portugál és görög néppárti képviselőktől is arra számítanak, hogy kiállnak a Sargentini-jelentés mellett.

Franck Proust, a francia néppárti EP-delegáció vezetője viszont azt mondta, hajlik arra, hogy az indítvány ellen szavazzon. „Orbán kiközösítése csak a szélsőségeseket erősíti” – mondta, hozzátéve, hogy Orbán Viktort rekordarányú részvétel mellett, a szavazatok 49 százalékával választották meg a magyarok, és nem lehet diktatúráról beszélni, mert senkit nem kényszerítettek szavazásra. Azt is mondta, hogy Magyarország az egyetlen hely, ahol „nem létezik szélsőjobboldal”. (Illusztráció: Europress – AFP PHOTO / Riccardo PAREGGIANI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik