Belföld

Az Európai Néppárt frakcióvezetője is megszavazza a Sargentini-jelentést

Manfred Weber is támogatja a Sargentini-jelentést – közölte kedd esti sajtótájékoztatóján az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője.

Meg fogom szavazni a 7-es cikkelyt. Úgy gondolom, épp eleget vitáztunk már róla.

A Euronews beszámolója szerint Weber nem látott semmilyen kompromisszumkészséget a magyar miniszterelnök részéről sem a plenáris ülésen, sem az EPP kedd délutáni megbeszélésén.

Weber véleménye azért fontos, mert a politikus eddig Orbán Viktor egyik legnagyobb védelmezője és személyes jó barátja is volt. Többször is személyesen akadályozta meg az északi, liberális-konzervatív képviselőket abban, hogy Orbánt kirakják az Európai Néppártból.

Ugyanakkor, ahogy arról keddi cikkünkben is írtunk, Weber nemrég már azt kérte Orbántól, hogy engedje el a civil szervezetek elleni harcot és rendezze a CEU ügyét. Ha ezeket megteszi, akkor nem szavazzák meg a Sargentini-jelentést, ha pedig nem hajlandó rá, akkor igen.

Orbán a helyére került Európában
Ami a Néppárttól jobbra van. A miniszterelnök most először nem nyert egyértelműen Brüsszelben. Az EU jobban oda akar most csapni, mint valaha, és ezt Orbán is érezte, ezért inkább hazabeszélt.

A Sargentini-jelentésről szerda délben szavaz az Európai Parlament. Amennyiben elfogadják, elindulhat a 7-es cikkely élesítése, amelynek eredményeképpen Magyarországot akár a szavazati jogától is megfoszthatják.

Kiemelt kép: Europress/FREDERICK FLORIN/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik