Nagyvilág

Ennyire durván még nem támadták Orbánt az Európai Parlamentben

Szerdán szavaz a parlament a Sargentini-jelentésről, amely a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálja. A jelentés elfogadásával Magyarország ellen az Európai Unió történetében először indulhat meg a hetes cikkely szerinti eljárás, amellyel végül el is veszíthetjük a szavazati jogunkat az Európai Tanácsban, az EU fő döntéshozó szervében.

Kedden a parlament strasbourgi ülésén vitatják meg a képviselők a jelentést. Orbán Viktor is kiutazott, bár úgy néz ki, a Fideszben azzal számolnak, hogy mindenképp átmegy a jelentés, ezért beszélt Orbán arról előzetesen, hogy az ítélet már megvan, de ő azért megvédi az országát.

A vitát a jelentés raportőre, a holland zöldpárti Judith Sargentini kezdte, aki elmondta hogy az alapvető jogok helyzetét vitatják meg most Magyarországon, ezért arra kéri a kollégáit, hogy gondolják át, milyen most az unió állapota, tekintve, hogy Jean-Claude Juncker bizottsági elnök is erről fog beszélni szerdán.

Sargentininek újra kellett kezdenie a beszédét, mert Orbán késve érkezett meg, amivel félbeszakította. Sargentini erre megjegyezte, hogy kezet akart fogni Orbánnal, de nem sikerült, mert a magyar kormányfő elkésett.

Szerinte azzal, hogy az országok aláírták az Európai Unióról szóló szerződést, kötelezettséget vállaltak, politikai véleménykülönbségektől függetlenül, de ezeknek a kötelezettségeknek nem mindenki tesz eleget.

Judith Sargentini és Orbán Viktor. Fotó: Szecsõdi Balázs /Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

A magyar kormány elhallgattatta a független médiát és támadja a tudományos akadémiát, olyan bírókat nevez  ki, akik lojálisak a hatalomhoz, és mengmondja, melyek lehetnek elismert egyházak, miközben támadja a civil szervezeteket.

A kormány csúcsán álló emberek közben az európai adófizetők pénzéből gazdagodtak meg

– jelentette ki Sargentini. Szerinte azóta, hogy júniusban megszületett a jelentés, semmi sem változott, legfeljebb rosszabb lett. Felhozta a HírTV ügyét is, és azt, hogy a CEU működése még mindig kérdéses. 2010 óta az EP folyamatosan arra bíztatja az Európai Bizottságot, hogy cselekedjen, de az nem tette, szerinte pedig kiábrándító, hogy a tagállamok figyelmen kívül hagyják, hogy egy tagországban folyamatosan épül le a jogállam.

Mi mindannyian az Európai Szerződés őrzői vagyunk

– tette hozzá Sargentini.

Majd jelezte, nem mondja azt könnyen, hogy el kell indítani a hetes cikkely szerinti eljárást Magyarország ellen, de szerinte a jelentésből egyértelmű, hogy el kell indulnia.

Engedik, hogy egy kormány megsértse azokat az alapokat, amelyekre ez az unió épült, vagy bebizonyítják, hogy ennek az uniónak az alapjai nem csak szavak egy papíron?

– zárta Sargentini.

A költségvetési bizottság vezetője, Ingeborg Grassle azt mondta, hogy Magyarországon egyre rosszabb az uniós pénzek felhasználása, klientúraépítés történik, és egyre átláthatatlanabbak a közbeszerzések. Grassle szerint Magyarország jelenleg állami gazdaság, ezért bizottsága támogatja a hetes cikkely megindítását.

Petra Kammerevert, a kulturális bizottság vezetője szerint a veszélyek valódiak, a CEU ügye például egy magánvita, amit közérdeknek álcázva rendez le a kormány. A kormány a társadalom leggyengébbjeit támadja, amit a bizottság szerint nem nézhetnek tovább, ők is javasolják a hetes cikkely szerinti eljárás megindítását.

Sokan azt mondják, hogy ön erős és demokrata, mi nem ezt látjuk. Egy erős és demokrata vezető megvédi a családokat és a nőket, a házastársaktól is, és egy demokrata miniszterelnök aláírta volna az isztambuli egyezményt. A valódi erő nem a régi, férfi macsó erő, hanem az, hogy a nőknek is a szemébe tud nézni. A nők jogai nem elvitathatóak

– közölte Maria Noichl, a nőügyi bizottság vezetője.

A bizottság szerencsére abban a helyzetben van, hogy ismertetheti az álláspontját a parlament előtt, mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság helyettes vezetője. A tagállamokban szerinte nem létezhet demokrácia jogállam nélkül. És a bizottság egyetért a jelentésben állítottakkal a magyar jogállam helyzetéről.

Frans Timmermans
Fotó: Wiktor Dabkowski / AFP

A civil szervezetek Timmermans szerint a társadalom alapját képezik, és a magyar kormány ezeket támadja. A bizottság ezért már kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, ahogy a menekültekkel foglalkozó szervezetekre kivetett különadó miatt is.

Timmermans szerint a tagállamoknak kötelessége emberségesen viselkedni a menekültekkel, így ételt is kell nekik adni.

És ez a keresztény út is

– szúrt oda Timmermans Orbánnak. Elmondta, hogy Magyarországon volt a legtöbb probléma az uniós alapok felhasználásával a teljes Európai Unióban. Timmermans hangsúlyozta, hogy a bizottság ugyanúgy őrzője a szerződéseknek, ezért is indította el a hetes cikkely szerinti eljárás felvezetését Lengyelországgal szemben.

Orbán Viktor azt mondta, tudja, hogy nem fogja a képviselők véleményét megváltoztatni a hozzászólásával, de mégis eljött ide, mert szerinte nem egy kormányt, hanem egy országot és népet fognak elítélni. Azt a Magyarországot, amely ezer éve tagja az európai országok családjának, és amely vérével járult hozzá Európa megvédéséhez, fellázadt a szovjetek ellen, áldozatot hozott a szabadságért, és amikor kellett, megnyitotta a határait a kelet-német sorstársai előtt.

Orbán szerint most azok vádolják Magyarországot, akik örökül kapták a demokráciát, és akiknek nem kellett személyes kockázatot vállalniuk a szabadságért. Szerinte azért áll most ott, mert Magyarország számára a szabadság és a függetlenség büszkeség kérdése. Ez a jelentés pedig sérti a magyarok érdekeit.

Magyarország döntéseit a nép hozza meg a választásokon, önök azt hiszik, jobban tudják, mi kell a magyar népnek, mint a magyar emberek. Ez a jelentés nem adja meg a tiszteletet a magyar embereknek, hatásköröket lép túl, és az elfogadás módja sérti a magyar embereket

– mondta a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor. Fotó: Szecsõdi Balázs /Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Önök most számbeli többség alapján kívánnak elítélni egy népet, mondta Orbán, aki két perccel korábban hivatkozott a Fidesz számbeli többségére. Szerinte az Európai Parlament történelme során először ki akar zárni egy országot az uniós döntéshozatalból.

Szerinte valóban másképp nézik a keresztény kultúrát, másképp a család helyzetét és gyökeresen máshogy a migrációt, mint az EP többsége. De ha valóban egységet akarunk a többségben, akkor nem szabad ezért kirekeszteni senkit, mondta Orbán. És meg azt is állította, hogy

a Fidesz soha senkit nem akart elhallgattatni azért, mert más a véleménye.

A magyar miniszterelnök szerint a Fidesz az Európai Parlament legsikeresebb pártja, és erre féltékenyek a szocialisták. Szerinte a jelentés szerzői a legalapvetőbb tényekkel sincsenek tisztában, 37 súlyos ténybeli tévedést tartalmaz a dokumentum, és erről minden képviselő megkapott egy 108 oldalas jegyzéket.

Orbán szerint ez a jelentés felrúgja az évekkel ezelőtt megkötött megállapodásokat a kormány és az Európai Bizottság között (például a médiatörvényről, az igazságszolgáltatásról és az alkotmányról), és ha ezt megtehetik, akkor mi értelme megállapodásokat kötni bármilyen intézménnyel Európában.

A mai eset az első az az európai történelemben, amikor egy közösség elítéli a saját határőreit

– mondta Orbán. Szerinte az emberek eldöntötték, hogy Magyarország nem lesz bevándorlóország, ezért visszautasítja, hogy a bevándorlópárti képviselők elítéljék őket.

Manfred Weber, az Európai Néppárt, a Fidesz pártcsaládjának vezetője, aki eddig folyamatosan megvédte Orbán Viktor, most azt mondta, hogy nem érti, hogy miért lehet ilyen helyzetben Magyarországon a CEU, hiszen Magyarországon a tudományszabadságnak egyértelműnek kellene lennie. Ugyanilyen fontos a civil szféra is, és ő is transzparenciát akar, de a magyar kormány olyan környezetet teremt, amelyben a Néppárt nem tud hinni.

Különböző véleményeink vannak a migrációról, de ha azt mondjuk, hogy azért kell félni valakitől, mert muszlim, akkor a dzsihádisták dolgát végezzük. Emberi jogokat kell védenünk és nem keresztény jogokat

– jelentette ki a német kereszténydemokrata politikus. Azt is elmondta, hogy a Néppárt kedd este fog döntést hozni arról, hogyan szavaznak szerdán, de a magyar kormány együttműködése nélkül nehéz őket meggyőzni arról, hogy ne fogadják el a jelentést.

MAnfred Weber
Fotó: Emmanuel Dunand / AFP

Weber gyakorlatilag megzsarolta a Fideszt a CEU és a civil szervezetek ügyében. 

Udo Bollmann, a szocialista frakció vezetője ezután felszólította Webert, hogy ha érdekli őket Európa szabadsága, akkor szavazzanak is aszerint.

Ryszard Antoni Legutko, az Európai Reformisták, az egyik eurokritikus frakció lengyel vezetője közölte, hogy azt mondják, nem a magyar népet, hanem a magyar kormányt támadják, de valaki mégiscsak megválasztotta ezt a kormányt, és az nem Hófehérke és a hét törpe volt. Szerinte a jelentés tökéletesen ignorálja a kormány érveit. Legutkonak oka is van, hogy ezt felhozza, hiszen a lengyel kormánypárt könnyen juthat ugyanarra a sorsra, mint a Fidesz, ő pedig ennek a kormánypártnak a képviselője. Legutko kimondta azt is, amire Orbán valójában játszik: minden egyes Lengyelországot elítélő jelentés után nőtt a lengyel kormánypárt támogatottsága, és ez valószínűleg Magyarországra is igaz.

Guy Verhofstadt, a liberális ALDE frakcióvezetője felidézte, hogy John McCain neofasisztának nevezte Orbánt. Verhofstadt azt mondta, hogy ma Magyarországot nem vennék be az EU-ba. És hiába mondják azt, hogy ez egy lépés a magyar nép ellen,

de maga nem a magyar nép, a magyar nép sokkal örökebb önnél, ön csak egy pártot és egy kormányt képvisel

– fordult Orbánhoz Verhofstadt. Egyébként Manfred Webernek is odaszólt, hogy nem olyan nehéz kirakni a Fideszt a néppártból, hiszen az ALDE is megtette ezt annak idején Jörg Haiderrel. Verhofstadt szerint Orbán a magja annak a vitának, ami végül el fogja pusztítani az uniót, ezért ki kell őt tenni a Néppártból.

Philippe Lamberts, a zöld frakció vezetője elmondta, hogy a jelentés nem Magyarországról szól, nem is a magyar emberekről, hanem azokról a lépésekről, amiket a magyar kormány tesz. Szerinte a parlamenti többség nem legitimáció mindenre, sem a nepotizmusra, sem a korrupcióra nem mentség, hogy többen szavaztak rá. Lamberts is felhozta, hogy szerinte az, hogy nem adnak enni a menedékkérőknek, tökéletesen ellentmond a Bibliának.

Fotó: Európai Parlament

Nigel Farage elmondta, hogy köszöni, hogy legalább egyetlen európai vezető hajlandó felszólalni a népéért és kultúrájáért. Farage szerint ez az egész sok idős magyarban rossz emlékeket ébreszthet, hiszen így néz ki egy kirakatper. A brexitért leginkább felelős, azóta főleg rádiós műsorvezetőként dolgozó Farage ezután kommunistázott még pár sort, majd megdicsérte Orbánt, hogy harcolni mert Soros György ellen.

Farage azt mondta Orbánnak, hogy ne akarjon tagja maradni ennek az uniónak, csatlakozzon a brexit-klubhoz, szeretni fogja. 

Szájer József elmondta, hogy az előtte felszólólaló francia Marie Vergiat egy kommunista, és az ő elvtársai tették tönkre a hazáját, ezért ne legyen bőr a képén, hogy vádolja Magyarországot. Szájer szerint hazugság, hogy Magyarország veszélyezteti a jogállamot. Szerinte a jelentés túlterjeszkedik az uniós szerződéseken, és az, hogy Orbán csak hét percet kapott a saját álláspontja megvédésére, a jog megtiprása. Szerinte azok oktatják Magyarországot, akiket nem érdekel a jog.

Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű.

– zárta Szájer.

Ujhelyi István szocialista képviselő szerint Orbán hazudik, és nem is kell megvédenie Brüsszeltől Magyarországot. És Orbán nem is a magyarokat akarja megvédeni, hanem a saját rezsimjét a számonkéréstől. Szerinte Orbán legnagyobb bűne az, hogy elvette a hitet, hogy mindannyian magyarok vagyunk, legutoljára Göbbels csinált olyat, hogy jókra és rosszakkra osztotta a világot. Ujhelyi szerint Orbán mérget dobott a közös ivókutunkba, ezért meg kell szavazni szerdán a jelentést.

Gál Kinga fideszes képviselő szerint itt a magyarokat akaratuk ellenére, a tudtuk nélkül akarják megvédeni, és a jelentésben semmi igazság nincs. Gál szerint a jelentés néhány külföldről pénzelt NGO elmondására alapul. Szerinte a jelentéssel csak meg akarják osztani az Európai Néppártot.

Az a baj önökkel, hogy jobban gyűlölnek engem, mint amennyire szeretik a hazájukat, mondta végül Orbán a jelentésre szavazó magyaroknak. Orbán szerint egyébként Magyarországon bármelyik cég indulhat a tendereken. Webernek is odaszólt, szerinte a CEU ügyében téved.

Orbán szerint a CEU azt írja, hogy az egyetem működése biztosított, minden jelentkező Budapesten fog lediplomázni. Ebben igaza van, mert az egyetem működését a bécsi campus biztosítja, a jelentkezők pedig azért tudnak lediplomázni Budapesten, mert nem zárhatják be addig az egyetemet, amíg mindenki le nem diplomázik rajta, de új szakot nem indíthatnak.

Ismét elmondta, hogy az antiszemitizmus központja Brüsszel, miközben Magyarországon csökken.

Olyan még sosem fordult elő, hogy egy országtól elvették volna a szavazati jogát, ezért a tét is nagy. Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő jelentésének elfogadásához a szavazatok kétharmada kell, ezért a Fidesz azzal vádolta az Európai Parlamentet, hogy csalni akarnak, mert nem számítanák leadott szavazatnak a tartózkodást, ahogy egyébként nem is szokták. Végül az EP jogi bizottsága döntött, és most sem tesznek kivételt, nem számít leadott szavazatnak a tartózkodás. Így a jelentést szerdán még könnyebb lesz elfogadni.

Orbán számára fájó pont lehet, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár már közölte, megszavazza a jelentést. hiába ünnepelte a szövetségesnek hitt Kurz megválasztását a kormánypárti sajtó, most a Magyar Idők arról ír, hogy Kurz lehetett Soros titkos aduja, ami a szokásos sorosozásnál is elvakultabb állítás.

Arról, hogy pontosan mi van a jelentésben, itt írtunk:

Ez a 12 pont dönt a Magyarországról szóló vitában
Szinte semmi sincs a Sargentini-jelentésben, ami miatt ne bírálták volna már Magyarországot. Az Európai Parlamentben ma vitáznak a holland zöldpárti képviselő által jegyzett dokumentumról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik