Belföld
Olaszliszka, 2006. október 20.
Az áldozat fotója a bûncselekmény helyszínén, ahol közösen gyújtottak gyertyát az olaszliszkai lakosok a vasárnap halálra vert tiszavasvári férfi emlékére. A 45 éves általános iskolai tanárt október 15-én 5 és 13 éves gyermekei szeme láttára verték agyon, miután autójával eddig még tisztázatlan körülmények között elsodort egy 11 éves kislányt, aki könnyebben sérült meg.
MTI Fotó: Vajda János

Börtönben marad Szögi Lajos lincselője

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 09. 12. 13:54

A Balassagyarmati Törvényszék másodfokú tanácsa helybenhagyta a büntetés-végrehajtási bíró döntését, amellyel az egykori olaszliszkai ügy III. rendű vádlottját nem bocsátotta feltételes szabadságra, ezzel a döntés jogerőre emelkedett.

2006. október 15-én Szögi Lajos a kocsijával Szegilong irányából haladt Olaszliszkára az akkor tizennegyedik életévét betöltött középső lányával, és az ötéves legkisebb lányával. A településen H. K. a haladási irányát hirtelen megváltoztatva kifutott Szögi Lajos autója elé, majd az út melletti árokba esett. A bíróság megállapította, hogy a pedagógus gépkocsija nem okozott sérüléseket a tizenegy éves kislánynak.

A tanár megállt segíteni, de az autójából már kiszállni sem tudott, mert az I. rendű és a III. rendű vádlottak, majd igen rövid idő alatt a II. rendű vádlott is odaszaladt a kocsijának elejéhez és az I., II. és III. rendű vádlottak együttes erővel kirángatták a gépkocsiból. A vádlottak a IV., VI., VII. és VIII. rendű vádlottakkal kiegészülve agyonverték a tanárt a gyerekei előtt.

A Debreceni Ítélőtábla 2009. november 13-án a III. rendű vádlottat másodfokon jogerősen 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az elítélt feltételes szabadságra bocsátása a büntetése 4/5 részének kitöltésére tekintettel 2018. október 20-án lett volna esedékes.

Az elítélt a büntetés végrehajtása során kifogástalan magatartást tanúsított, azonban a Balassagyarmati Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája úgy ítélte meg a feltételes szabadságra bocsátás tárgyában tartott bírósági meghallgatáson, hogy a magyar kriminalisztika egyik legbrutálisabban elkövetett és egyik legnagyobb társadalmi felháborodását kiváltó ügyében a büntetési célok továbbra is csak úgy érhetők el, ha az elítélt nem kerül szabadlábra, hanem továbbra is rácsok mögött marad.A büntetés-végrehajtási bíró döntése ellen az elítélt és védője fellebbezést jelentett be az elítélt feltételes szabadságra bocsátása érdekében.

A törvényszék másodfokú tanácsa a felülbírálat során hangsúlyozta, hogy a feltételes szabadságra bocsátás nem alanyi jog, hanem csak egy jogszabályi lehetőség az ítéletben meghatározott idő eltelte előtti szabadulásra. Az elítéltnek a büntetés-végrehajtása alatt kifogástalan magatartást kell tanúsítania, másrészt pedig fontos szempont, hogy megállapítható legyen az, hogy az elítélt kész a törvénytisztelő életmód folytatására.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint a törvénytisztelő életmód folytatására irányuló készség kialakulásának vizsgálata során nemcsak a büntetés-végrehajtási intézetben tanúsított magatartását kell figyelembe venni hanem azt is, hogy az elítélt szerepe mennyire volt meghatározó a bűncselekmény elkövetésekor.

Az elítélt  részt vett a sértett gépkocsiból történő kirángatásában, majd annak a saját gyereke előtti agyonverésében is. A személyiségjegyeit is tekintetbe véve, jelenleg nem állapítható meg megnyugtatóan, hogy kész a törvénytisztelő életmód folytatására.

A bíróság rendelkezett arról is, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét egy későbbi időpontban ismét részletesen meg kell vizsgálni. A bíróság döntése 2018. szeptember 4-én jogerőre emelkedett.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.