Belföld
Kunszállás, 2017. október 28.
Hatvani Béla átállítja egy Doxa zsebóra mutatóját a Hatvani család gyûjteményének helyet adó Órák Házában Kunszálláson 2017. október 28-án. Október 29-én megkezdõdik a téli idõszámítás, az órákat hajnalban 3 óráról 2 órára kell visszaállítani.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Óraátállítás: a Magyar Alvás Szövetség nem örül a nyári időszámításnak

24.hu
24.hu

2018. 09. 03. 07:36

Az évi kétszer történő óraátállításnak az EU-ban várható megszüntetése alvás-egészségügyi szempontból pozitív fejlemény. Az alvás és az ébrenlét évezredeken át kialakult természetes ritmusának, a cirkadián ritmusnak a mesterséges (intézményes) megzavarása ugyanis az emberi szervezetre negatívan ható fáziseltolódási következményekkel jár – írta közleményében a Magyar Alvás Szövetség, miután pénteken Jean-Claude Juncker kijelentette, hogy  meg kell szüntetni az évenként kétszeri óraátállítást, és át kell térni az állandó nyári időszámításra.

A szakemberek közölték, a fáziseltolódáshoz való alkalmazkodás ideje alatt

  • a közérzet rosszabb,
  • a teljesítményszint alacsonyabb,
  • a koncentráló képesség, a toleranciakészség csökkenhet,
  • elalvási és alvási nehézségek léphetnek fel,

annak ellenére, hogy az élő szervezetek előbb-utóbb alkalmazkodnak a megváltozott viszonyokhoz.

Budapest, 2018. május 29.
Az Erzsébet híd napfelkeltekor 2018. május 29-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Nyári időszámítással fél 9-kor kezd majd világosodni
A természet semmit nem ad ingyen, reggel fizetjük meg az árát, ha az EU állandósítja a nyári időszámítást és téli délutánokon tovább lesz világos.

Hozzátették, a nyári időszámítás bevezetése, az eredeti és csillagászati szempontokon is alapuló téli helyett, azt jelentené, hogy a korai kelést, télen, sötétben is erőltető időszámítás lépne érvénybe, mely szerint decemberben az első iskolai tanórák vagy munkaórák idején még teljes sötétség uralkodna kint, és a pirkadat legtöbbünket a munkahelyünkön érne.

Az alváskutatás, a napszakos ritmusok jelentőségének és szerveződési mechanizmusainak feltárásáért adott 2017-es élettani Nobel-díj, a baleseti statisztikák és még sok minden más arra tanít bennünket, hogy az órákat nem célszerű átállítani, sem pedig a korán kelést erőltetni, vagyis az eredeti, az időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legésszerűbb döntés élettani, egészségügyi szempontból. Évezredek óta élünk ebben a rendszerben, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg, jegyezték meg.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Ujvári Sándor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.