Belföld

Kezdődik a Czeglédy-ügy iratismertetése – több ezer oldalnyi iratot kap kézhez pénteken a letartóztatott politikus

Pénteken kezdődik a Czeglédy-ügy iratismertetése. A 24.hu információi szerint a több mint egy évvel ezelőtt előzetes letartóztatásba helyezett Czeglédy Csaba a szegedi NAV bűnügyi igazgatóságán tekinthet bele a több ezer oldalnyi iratanyagba.

A NAV nyomozói egyébként már augusztus elején befejezték a vizsgálatot, ami akkor derült ki, amikor az ügy egyik gyanúsítottját értesítették, hogy további nyomozati cselekményeket nem terveznek, és következő lépésként az ügyészségnek küldi meg az iratokat.

Mint arról pár nappal ezelőtt beszámoltunk, a bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő eljárásban a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsított és védője által előterjesztett, óvadék letétbe helyezési kérelem tárgyában hozott döntést, mely szerint 50 millió forint letétele esetére a gyanúsított előzetes letartóztatását megszünteti, és 4 hónapi időtartamra bűnügyi felügyeletét rendeli el a gyanúsított lakóhelye szerinti ingatlanra.

Czeglédy Csabáék fellebbeztek az óvadékra vonatkozó végzéssel szemben.

A Csongrád Megyei Főügyészség ugyancsak fellebbezést jelentett be a végzéssel szemben, annak megváltoztatása, és az óvadék letétbe helyezésére irányuló kérelem elutasítása érdekében. A főügyészség álláspontja szerint a gyanú tárgyát képező bűncselekmény jellege, bűnszervezetben történő elkövetése, a gyanúsítottak egymáshoz való viszonya, valamint dr. Czeglédy Csaba büntetőeljárás során tanúsított magatartására figyelemmel enyhébb bírói engedélyes kényszerintézkedéssel sem a bűnismétlés veszélye, sem pedig az eljárás meghiúsításának a veszélye nem küszöbölhető ki.

A Csongrád Megyei Főügyészség figyelemmel arra, hogy dr. Czeglédy Csaba letartóztatása szeptember ötödikén letelik, indítványt tett a bíróság felé a letartóztatás további három hónappal történő meghosszabbítására. A bíróság hétfőn dönt arról, hogy szabadlábra helyezi-e Czeglédyt vagy meghosszabbítja a letartóztatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik