Belföld

Eldőlt: kiadják a svájciak a Kósát palira vevő csengeri örökösnőt

Napokon belül kiadják a svájci hatóságok Sz. Gábornét. Ő az a titokzatos csengeri háztartásbeli asszony, aki évek óta azt állítja magáról, hogy 1300 milliárd forintnyi vagyont örökölt. A Független Hírügynökség információit megerősítette lapunknak Helmeczy László, a csengeri  örökösnő ügyvédje is.

Szerdán dőlt el jogerősen, hogy kiadják. A svájci kollégám már meg is küldte nekem és a magyar hatóságoknak a határozatról szóló iratokat. Most már a magyar hatóságok döntik el, hogy melyik nap hozzák haza. Ha hétfőn hazahozzák, akkor szerintem már kedden megtörténik a gyanúsítotti kihallgatás, és valószínűleg le is tartóztatják. De azt sem tartom kizártnak, hogy holnap hozzák haza, és szombaton hallgatják ki

– mondta Helmeczy.

Kósa Lajos
Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Mint arról korábban beszámoltunk az asszony befektetési tanácsokat kért Kósa Lajostól, akivel többször is találkozott, és egy megállapodást is aláírtak közjegyző előtt. Kósa elismerte a dokumentum valódiságát, de csalónak nevezte Sz.-nét, aki április elején elhagyta az országot, még az előtt, hogy az ellene csalás gyanújával nyomozást folytató Nemzeti Nyomozó Iroda beidézte volna kihallgatásra. Helmeczy nemrég azt mondta lapunknak, hogy a svájciak pár héten belül kiadják ügyfelét, igaza lett, tegnap megszületett ugyanis az erről szóló jogerős határozat.

A nyomozást különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének gyanúja miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság rendelte el még 2017.november 2. –án. A nyomozást 2018. február 22. napjától a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja.

Fontos tudnivaló, hogy a július elsejétől hatályos büntetőeljárási törvény szerint a gyanúsított kihallgatásáig az ügy felderítési szakban van, és a rendőrség ennek során végzett munkája felett az ügyészség csupán felügyeletet gyakorol, és csak akkor avatkozik be, ha valamilyen törvénysértést tapasztal, vagy ha olyan döntést kell meghozni, ami a törvény szerint az ügyész hatáskörébe tartozik.

Mivel azonban a csengeri asszony gyanúsítotti kihallgatás várhatóan napokon belül megtörténik, az ügy azonnal átkerül majd a vizsgálati szakaszba. Ez azért lényeges, mert ezt már az ügyész fogja irányítani. Azaz konkrét utasításokat fog adni a nyomozás irányára vonatkozóan, megjelölheti például, hogy milyen bizonyítékokat kell beszerezni, illetve egyéb kérdésekben is utasíthatja a rendőrséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik