Belföld

Egy éjszaka alatt kipusztultak a halak a pilisvörösvári Nagy-tóból

„Lélegeztetik” a tavat, hogy mentsék, ami menthető.

Egyetlen éjszaka alatt tömegével pusztultak ki a halak a pilisvörösvári Nagy-tóból – írja az Index. Nem mérgezés történt, de az biztos, hogy a víz oxigénszintje negyede a szükségesnek.

A katasztrófavédelem vízforgatóval, a szentiváni tűzoltók szivattyúval segítenek, ami kiveszi a vizet, hogy aztán oxigénnel dúsítva engedjék vissza. Egy horgászegyesületi tag saját pénzen bérel aggregátort, amivel friss levegőt juttatnak a vízbe, „egy konténernyi halat biztosan megmentettünk már” – mondta.

Vasárnap még gond nélkül horgásztak a tavon, hétfőn már a felszínre került halakat gyűjtötték a horgászegyesület tagjai és önkéntesek. A mélybe süllyedt, elpusztult halakat egy-két hét múlva dobja fel a víz. A halpusztulást sikerült megállítani azzal, hogy „lélegeztetik” a tavat, sokan segítik az önkénteseket étellel, gázolajjal is. De ha leállnának a gépek, a halak tovább pusztulnának.

A bajt az okozhatta, hogy az iszapban felhalmozódott gázok egyszerre, nagyobb mennyiségben szabadultak fel. A nagy meleg után szombaton hidegfront jött, sok esővel, ami hidegebb volt a tó felszíni hőmérsékleténél. A lezúduló víztől a tó felfordult, és felszínre jött a természetes anyagok lebomlásával járó melléktermék. A fotoszintetizáló zöld algák állománya is megcsappant, ennek kell helyreállnia, hogy elérje a megfelelő szintet az oldott oxigén aránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik