Belföld

Kilenc halott nem elég, nem nyomoznak a magyar fagyasztott kukorica miatt

Kilencen meghaltak, de nem zárták be a gyártóüzemet, nem nyomoznak és egyelőre a bírságon is gondolkodnak.

Elméletileg börtönbüntetés is lehet a vége, ha bebizonyosodik, hogy valaki egészségre ártalmas élelmiszert állított elő vagy hoz forgalomba, különösen, ha tudja, hogy ezzel emberéleteket sodor veszélybe. A Greenyard Hungary Kft. bajai üzemében csomagolt fagyasztott zöldségek igencsak ártalmasnak tűnnek az alapján, hogy a bennük kimutatott Listeria monocytogenes baktérium miatt idén június közepéig 47-en betegedtek meg, és közülük kilenc ember meg is halt. 2015 óta Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban regisztráltak megbetegedéseket, és az Európai Unió Élelmiszer-biztonsági Hivatala azt állapította meg, hogy a ludas a magyar cég által csomagolt fagyasztott zöldség volt. Ráadásul a lisztériafertőzés forrása több éven át fennállt: 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban előállított termékekben a baktérium ugyanazon törzsét azonosították, ami azt jelzi, hogy a feldolgozóüzem fertőtlenítése nem sikerült tökéletesen.

Utánajártunk, hol tartanak a vizsgálatok, milyen intézkedések történtek, és az ügy szereplőinek milyen következményekkel kell számolniuk.

A Listeria monocytogenes baktérium számítógépes modellje
Fotó: Science Photo Library / AFP

A Nébih figyel, a Greenyard a folytatásra készül

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálódott a bajai vállalkozásnál, a jogsértés miatt megtiltotta az érintett termékek forgalomba hozatalát, és ami már kiment, annak visszahívására kötelezte. A termelés felfüggesztését nem kellett elrendelnie, azt ugyanis a hatósági ellenőrzés és mintavétel eredményei alapján a vállalkozás saját hatáskörben megtette. Az üzemet azonban nem zárták be, a cég a termelés újraindítását készíti elő. Próbagyártást indított, hogy meggyőződjön róla, sikerült-e kiiktatnia az élelmiszerlánc-biztonsági kockázatot. Ezek a termékek azonban nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba, amíg a laboratóriumi vizsgálatok nem zárulnak megnyugtató eredménnyel.

A Nébih azt közölte, hogy az üzem együttműködő, mindent elkövet az emberi megbetegedést okozó Listeria monocytogenes fertőzöttség felszámolása érdekében, és támogatja a hatóság munkáját. A hatóság és a vállalkozás is rendszeresen ellenőrzi mintavétellel a gépsor meghatározott pontjait, valamint a készterméket. A későbbi kiszállításra csakis élelmiszer-biztonsági szempontból maradéktalanul megfelelő termékek kerülhetnek – szögezte le az élelmiszerhatóság.

Kereskedők felmentve, csak a gyártó felel

Az élelmiszerlánc-törvény szerint akár ötmilliárd forint is lehet a büntetés az élelmiszerbiztonsági szabályokat legdurvábban megsértőkkel szemben. Azokra pedig, akik egészségre ártalmas közfogyasztási cikket készítenek, forgalmaznak, több év börtön is várhat a büntető törvénykönyv alapján.

  • Elméletileg az, aki forgalomba hozatal céljából egészségre ártalmas közfogyasztási cikket készít vagy tart, kétévi szabadságvesztéssel büntethető.
  • Aki forgalomba hozza, három évet kaphat (jelentős mennyiség, bűnszövetségben vagy üzletszerű elkövetés esetén 1-5 év között van a büntetési tétel),
  • de ha nem szándékosan, hanem gondatlanságból tette, akkor egy évnél nem lehet több a büntetés.
  • Az pedig egyáltalán nem büntethető, aki mihelyst a cikk ártalmas voltáról tudomást szerez, mindent megtesz, hogy az ne kerüljön forgalomba.

A törvény szövege szerint a forgalomba hozó is lehet felelős. A szóban forgó fagyasztott termékek forgalmazásában olyan nagy láncok vettek részt, mint a Tesco, az Aldi, a Metro vagy éppen a Spar, amelyek a Nébih riasztásáról értesülve azonnal zárolták és visszahívták a szóban forgó fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tételeket. Importnál az első magyarországi forgalomba hozó a felelős, ebben az esetben azonban a hazai gyártó, azaz a Greenyard felel az élelmiszer-biztonságáért – közölte a Nébih.

A hatóság jogsértést állapított meg, így bírság néz ki a Greenyardnak, de még nem zárult le az eljárás, így nem tudni, mennyi lesz annak összege – közölte az élelmiszer-hatóság. A bírság mértékét egyedileg, az idevágó jogszabályt figyelembe véve határozzák meg. A bírságszámításkor

súlyosbító szorzókkal számolnak, ha emberek egészségét veszélyezteti a szabálysértő, ezzel együtt egyáltalán nem biztos, hogy a kilenc ember halálát okozó fertőzés megüti majd az ötmilliárdos bírságplafont.

A büntetés attól függ, hogy hány és milyen élelmiszerlánc-biztonsági szabályt hágtak át, mi bizonyítható ezek közül, a hatóság milyen súlyosnak ítéli a szabálytalanságokat, továbbá az se mindegy, hogy szándékosan vagy gondatlanságból történt a cselekmény.

Fotó: Thinkstock

A rendőrséghez nem érkezett feljelentés

Az elmúlt években emberéletet nem követelő élelmiszerbotrányok is büntetőeljárásba torkolltak nem egy esetben. Például a 2000-es évek közepén, amikor importpaprikával keverték a hazait, az így belekerült, egészségre veszélyes gombatoxin miatt évekig tartó eljárást indult. Még a Nemzeti Nyomozó Irodát is bevetették, amikor fogyasztó megtévesztése vétsége és visszaélés ártalmas közfogyasztási cikkel bűntette gyanújával vizsgálódtak. Ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés vétségének gyanújával nyomoztak néhány éve Tiszafüreden is abban az ügyben, amikor kármentésből levágott, lépfenés marhából főztek ebédet iskolás gyerekeknek.

A világraszóló lisztériafertőzés ügyében azonban

nem nyomoz a rendőrség, eddig ugyanis nem érkezett feljelentés – válaszolta az Országos Rendőr-főkapitányság a 24.hu kérdésére.

Maga a Nébih is azt nyilatkozta, hogy a Listeria monocytogenes baktérium jelenléte önmagában nem jelent problémát egy hűtőipari üzemben, ahol közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszert nem gyártanak. Megbetegedést okozó kórokozó azonban egyetlen élelmiszer-előállító üzemben sem lehet jelen, ezért amint a megbetegedést okozó törzs beazonosítása megtörtént, a hatóság elrendelte az ott gyártott termékek visszahívását.

Nem kriminalizálták a fagyasztott kukoricát

„Ennek a baktériumnak a problematikája eddig kiesett a figyelem fókuszából” – magyarázta érdeklődésünkre az egyik korábbi országos főállatorvos. Arra utalt, hogy eddig nem volt ismert tömeges megbetegedés, járvány, ezért részletes előírások sem voltak a lisztéria vizsgálatára.

A baktérium jelen van a talajban, így a zöldségeken is, de nem szokott gondot okozni: a frissen fogyasztott zöldségeknél mosással könnyen eltávolítható, főzéskor pedig két perces, 75 Celsius fokon történő hőkezelés végez a baktériummal. Viszont a hideget jól tűri, képes a hűtőben is szaporodni, és a felhasználókat nem tanították meg arra, hogy a fagyasztott árut célszerű hőkezelni, nyersen beleenni fertőzésveszélyes. Nincs jogi formula az esetre, nincsenek olyan részletes előírások e baktériumra vonatkozóan, amelyek számonkérhetők lennének a gyártón. Ha az általános higiéniai előírásokat, az élelmiszerbiztonságra vonatkozó szabályokat betartotta, nincs miért büntetni – magyarázta.

Egy másik általunk megkérdezett szakértő szerint azonban a gyártónak fogyasztásra alkalmas, biztonságos élelmiszert kell előállítania, kötelessége ennek megfelelő ellenőrző rendszert felállítani, és ennek alapján vizsgálni a termékét. Ha ebben nem szerepelt a lisztéria, akkor a kockázatelemzés hagy maga után kívánni valót. „Nem gondolták végig a termékutat” – mondta. Nem megnyugtató az sem, hogy éveken keresztül jelen volt a baktérium, és nem vették észre, sűrűbb és kiterjedtebb kontrollra lett volna szükség.

Újabb megbetegedések lehetnek

A jelek szerint külföldön se verte ki a biztosítékot a lisztériafertőzés, annak ellenére, hogy öt európai országban – Ausztria, Dánia, Finnország, Nagy-Britannia, Svédország – jeleztek megbetegedéseket és halottakat, a közvéleményt nem nagyon mozgatta meg a járvány. Az osztrák közszolgálati média, az ORF ugyan még júliusban a honlapján közölt egy hosszabb cikket, de nem sokat tett hozzá a dán, finn, svéd, brit és magyar sajtóban végigfutó közleményen kívül. Annyi azért kiderül az osztrák Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (AGES) 2017-es jelentéséből, hogy Ausztriában 2017-ben 32 lisztériás megbetegedést regisztráltak, egy 86 éves salzburgi férfi bele is halt. Az ORF cikke a magyar érintettségű liszteriózissal kapcsolatban két halottról ír, a másik áldozat egy 91 éves férfi. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) honlapján a legutóbbi, témával kapcsolatos bejegyzés 2018. július eleji. Ebben arról írnak, nincs kizárva, hogy a jövőben még mások is megbetegednek ugyanebben a járványban. Egyrészt, mert a liszteriózis lappangási ideje 70 nap, másrészt a fagyasztott kukorica sokáig eláll, harmadrészt pedig azért, mert a vásárlók észre sem veszik, hogy potenciálisan fertőzött élelmiszert vásároltak hónapokkal a visszahívás előtt.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik