Belföld

Helyreigazítás-dömping Czeglédy-ügyben a Pesti Srácokon

Egyszerre három cikke fölött jelentetett meg terjedelmes helyreigazításokat csütörtökön a Pesti Srácok. A 2017-ben és 2018-ban publikált írások mindegyike az MSZP szombathelyi politikusa, Czeglédy Csaba ügyeit volt hivatott teregetni, de az azokban szereplő kompromittáló állításokat nem sikerült igazolni a bíróság előtt.

Valótlannak bizonyult a Pesti Srácoknak az országgyűlési választás előtti napokban publikált és széles körben elterjedt írása, amelynek a címben megfogalmazott fő állítása az volt, hogy „szoci kampányokra” mentek a Humán Operator Zrt-ből „lecsalt milliárdok”. A bíróság szerint azonban alaptalan híresztelés volt, hogy Czeglédy a 2014-es kampány előtt az MSZP-jelölt Kunhalmi Ágnesnek pénzt adott, ahogy az is, hogy baloldali kampányok illegális finanszírozására használta volna a be nem fizetett adómilliárdokat. A lap nem tudta igazolni azt az állítását sem, hogy az egy éve előzetes letartóztatásba helyezett Czeglédy a választások idején rendszeresen kampánymunkát végeztetett a diákmunkásokkal, ellenszolgáltatásként viszont sorra nyerte a munkákat az állami cégektől, és a busás pályázati pénzeket a baloldali kormányok idején.

Nem volt bizonyítéka lapnak arra az állításra sem, hogy a politikus finanszírozta és irányította Kész Zoltán független veszprémi országgyűlési képviselőjelölt kampányát. A közreműködését sem tudták bizonyítani.

Helyreigazításra kötelezett a bíróság a lap tavaly szeptemberi cikke miatt is, amelyben azt állították Czeglédyről, hogy Botka László megbízásából több tízmillió forinttal akarta elhallgattatni, megvesztegetni Szabó Bálinot. A Pesti Srácok azt is valótlanul híresztelte, hogy ő állt volna Szabó Bálint megtámadása mögött.

A „Félsüketre verhették a szegedi börtönben a Czeglédy ellen valló gyanúsítottat” című cikket is helyreigazította a lap. Mint kiderült, az egyik fogvatartottat valóban megverték, ám ezt úgy tüntették fel, mintha a bántalmazáshoz Czeglédy Csabának köze lenne. A sugalmazást viszont nem tudták alátámasztani a perben. Valótlannak bizonyult az az állítás is, hogy Czeglédy mindent elkövetett, hogy megfélemlítse, legalábbis elhallgattassa a tanúkat, sőt saját munkatársait is, akik esetleg tanúskodhatnának ellene.

Kiemelt kép: Büki László / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik