Belföld

Egy nigériai díler zöld teának álcázva két és fél tonna drogot csempészett be Magyarországra

Több tonna Kenyából Budapestre csempészett és Nyugat-Európában terjesztett kábítószer miatt emeltek vádat egy nigériai és egy szomáliai férfi ellen - közölte a Fővárosi Főügyészség csütörtökön.

A vádirat szerint a magyarországi lakóhelyű nigériai állampolgár egy magyar cég ügyvezetőjeként a cég nevében 2015 decemberétől 2016. áprilisáig több alkalommal zöld teának álcázott, úgynevezett khat nevű drogot rendelt meg légi úton Nairobiból Budapestre és intézte a vámkezelését.

Az elsőrendű vádlott a 12 alkalommal behozott, összesen mintegy 2500 kilogramm kábítószert a küldemény valós tartalmát nem ismerő magyar fuvarozó cég megbízásával Ausztriába, Dániába és az Egyesült Királyságba szállíttatta bűntársaihoz.

Az Egyesült Királyságban egy szomáliai származású, brit állampolgárságú bűntárs volt, ő a büntetőeljárás másodrendű vádlottja, az ő féltestvére volt az, aki Kenyából a szállítás útvonalát megszervezte, és az elsőrendű vádlottat is utasításokkal látta el.

A bűntársak a csomag feladását követően annak leplezéséért menet közben változtattak az úti célon, illetve Bécsben egy bérelt raktárhelyiséget is fenntartottak az áru tárolására.

Az árut szállító magyar fuvarozó cég sofőrjét 2016 márciusában Dovernél az angol hatóságok, majd április elején a német-dán határon a dán hatóságok ellenőrzés alá vonták és megtalálták a raktérben a kábítószert. A vádlottak és bűntársaik azonban arra gyanakodtak, hogy a magyar fuvarozó cég eltérítette a szállítmányt, ezért a másodrendű vádlott Magyarországra jött azzal, hogy elsőrendű vádlottnak pénzt adjon a következő, a Liszt Ferenc repülőtérre érkező mintegy 134 kilogramm mennyiségű szállítmány vámkezeléséhez és saját teherautó bérléséhez.

A megbeszéltek szerint az elsőrendű vádlott 2016. április 18-án megkísérelte átvenni a szállítmányt a reptéren, de kevés volt a nála lévő, vámkezelésre szánt összeg, ezért 2016. április 19-én a másodrendű vádlottól kapott további összeggel visszament a reptérre, azonban a 18 kartondoboznyi csomagot már nem tudta átvenni, mert a magyar rendőrség elfogta őt, majd a másodrendű vádlottat is.A Fővárosi Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat a magyarországi lakóhelyű nigériai állampolgár és a Londonban élő szomáliai származású brit állampolgár ellen. A korábban őrizetben, előzetes letartóztatásban, majd házi őrizetben, jelenleg Magyarországon bűnügyi felügyelet hatálya alatt álló vádlottak tettükért akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphatnak – tudatta közleményében a Fővárosi Főügyészség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik