Belföld

Kiosztotta a magyar kormányt az európai tudományos elit

Példátlan lépésre szánta el magát a negyven ország ötvennyolc tudományos akadémiáját, műhelyét – köztük a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) – tömörítő szakmai szervezet, az All European Academies (ALLEA), írja a Népszava.

Az 1994 óta működő szervezet fennállása óta először tiltakozott politikai tartalmú nyílt levélben, mert álláspontjuk szerint az Orbán-kormány kikezdi a magyar a tudományos élet autonómiáját és a magyar tudományosság színvonalát, ezzel pedig veszélybe sodorja Magyarország tudományos életben betöltött jó hírét.

Az ALLEA arra reagálva, hogy Magyarországon a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya szakon, úgy fogalmazott közleményében, hogy a magyar kormány lépése a múltat idézi, amivel a kormány újra az akadémiai és tudományos szabadság nemzetközileg elfogadott alapelveit, a tudományos intézmények függetlenségét veszélyezteti.

Az ilyen alapvető értékek megsértése aláássa a magyar tudományosság magas színvonalát és a régióban betöltött vezető szerepét veszélyezteti. Ezen túlmenően azzal, hogy a magyar kormány átpolitizálja a tudományos kutatást, gyengíti Magyarország a tudományban betöltött erős nemzetközi partnerségi kapcsolatait

– írták.

A lap úgy tudja, hogy az ALLEA ezzel megnyomta a pánikgombot, Európában ugyanis évtizedek óta nem fordult elő, hogy egy kormány közvetlenül beleszóljon a kutatás finanszírozásába vagy abba, hogy egy egyetemen mit tanítsanak.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi / Faludi Imre

Ajánlott videó

Olvasói sztorik