Belföld

6 ezer forintért kínálta fel 15 éves unokáját a nagymama egy 74 éves férfinak

Súlyos, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett nemi erkölcs elleni bűncselekménnyel vádol a Füzesabonyi Járási Ügyészség egy nagyszülőt, aki egy Tisza menti községben pénzt kért egy idős embertől azért, hogy az közösülhessen az akkor 15 éves unokájával - közölte a Heves Megyei Főügyészség.

A gyámhatóság két éve hozzájárult ahhoz, hogy a vádlott magához fogadja kiskorú lányunokáját, akit ettől kezdve saját háztartásában gyámként nevelt. Idén januárban a nagymama a kamaszlány társaságában felkereste egyik falubelijét, akinek egy csizmát próbált eladni. Közölte a 74 éves házigazdával, hogy mindenképpen pénzre van szüksége, így ha nem kell a csizma, 6.000 forintért ő a hozzájárulását adja ahhoz, hogy a bácsi közösüljön az unokájával, aki a megbeszélés alatt a szomszéd szobában tartózkodott. Az egyébként rossz egészségi állapotban lévő férfi elsőre elfogadta ugyan az ajánlatot, de később – mikor tapasztalta, hogy a gyermeklány elutasító vele szemben – elállt az aktustól. A vádlott és a sértett ezt követően együtt távozott a helyszínről.

A járási ügyészség tizennyolcadik életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére elkövetett kerítés bűntettével vádolja a nagyszülőt. Ugyanakkor a férfival szemben a szexuális cselekményért ellenszolgáltatás nyújtásával elkövetett gyermekprostitúció kihasználásának bűntette miatt folytatott nyomozást megszüntette.

A gyámhatóság röviddel a cselekmény után határozott a kiskorú családba fogadásának megszüntetéséről, és a sértettet gyermekotthonban helyezte el.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság végrehajtandó börtönbüntetést szabjon ki a vádlottal szemben, emellett tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától, valamint a gyámságtól, mint tevékenységtől is. A nyomozás során közel 100.000 Ft bűnügyi költség merült fel, aminek megfizetésére az ügyészség ugyancsak a vádlottat indítványozta kötelezni.

Az új Büntetőeljárási törvény rendelkezéseire figyelemmel az ügyészség a fő-, és mellékbüntetés mértékére konkrét indítványt is tett a vádiratban arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét. Ez esetben – ha a terhelt a büntetés indítványozott mértékét is elfogadja – az eljárás további bizonyítás lefolytatása nélkül, már az előkészítő ülésen befejezhető lesz. Amennyiben tárgyalás tartására kerülne sor, az ügyészség álláspontja szerint azon a sértett kímélete érdekében indokolt a kislány telekommunikációs eszköz használatával történő kihallgatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik