Belföld

Kásler Miklós: „Új emberekre van szükség” az új korban, amikor a gendernél hasznosabb az ógörög

Szerinte a szuverenitás erősítésének a kultúrában is folytatódnia kell.

A Nemzeti Kulturális Alap, a Petőfi Irodalmi Múzeum, de akár egyes kórházak élén  is lehetnek változások. Az emberi erőforrás minisztere a Magyar Időkben Orbán Viktor tusnádfürdői szavait úgy értelmezte, mint esélyegyenlőség iránti igényt a kultúrán belül.

Magyarország politikai és gazdasági szempontból is megerősítette a szuverenitását 2010 és 2018 között, ennek kell folytatódnia a kultúra területén is

– mondta Kásler Miklós.

Egy nemzetnek kötelessége óvni hagyományait, ősi kultúráját, és lehetőséget biztosítani, hogy kibontakozzék. Szerinte ez azt jelenti, hogy mindenkit hagynak szóhoz, lehetőséghez jutni, arányosan, egyensúlyt tartva, a minőséget támogatva.

Azt, hogy nem minősítjük fel azokat, akik középszerűek, vagy le azokat, akik az átlagnál sokkal jobbak. Közepes műveket is lehet addig sulykolni begyakorolt módszerekkel, amíg elhiszik, hogy az jó

– magyarázta. A kormány megteremti a lehetőségét, hogy a kultúra virágozzék, de ez nem vonatkozik olyan területekre, mint bármelyik önkényuralom kultúrájának magyarázata, propagálása – mondta.

A Tanácsköztársaságnak például nem volt esztétikája, mert a gyilkolásnak nincs esztétikája – utalt a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) egy kiállítására. Művészek és átlagemberek megtévesztése átmeneti korokban, de békeidőben is gyakran előfordul, de ez nem esztétika. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Prőhle Gergellyel néhány hete személyesen beszélt, a Tanácsköztársaság dicsőítését a részéről ő nem érzékelte.

A jövőjét illetően az ő döntését nem ismerem, az én döntésemet pedig ez árnyalja.

A gendernél hasznosabb az ógörög

A Nemzeti Kulturális Alap élén biztos, hogy változás lesz. Lejártak a megbízatások, elérkezett egy fordulópont.

Új időszak jön, amihez részben vagy egészében új emberekre van szükség.

A társadalmi nemek tárgy oktatása helyett Kásler Miklós több olyan egyetemi szakot is említett, amelyen sokkal több szakember kellene. Példaként említette, hogy az ógörög vagy a latin elengedhetetlen a történelem feldolgozásához, az ókori és középkori forrásmunkák olvasásához.

A legkorszerűbb, gyorsan fejlődő tudományokra is kiemelten figyelünk. Ezek olyan szükségletek, amelyekhez igyekszünk tehát a képzéseket igazítani.

A kórházak gazdálkodását illető számvevőszéki kritikákról azt mondta, már elindultak a vizsgálatok azokban az intézményekben, amelyek a legrosszabb minősítést kapták.

Az Emmi-vizsgálatok az összes kórházra kiterjednek, és azért is kellenek, hogy az intézmények helyzetét a maguk komplexitásában lássuk.

Kórházbezárások nem lesznek, de észszerűsíteni, centralizálni fognak ott, ahol kell, vagy éppen decentralizálni, ahol az szükséges. Ehhez árnyalt megközelítés és annak tudomásulvétele kell, hogy csak az egészségügyi dolgozókkal együtt lehet bármiféle átalakítást keresztülvinni.  Ahol a kórházi gazdálkodás nehézségekbe ütközik, és ennek oka a nem megfelelő kórházi gazdasági-pénzügyi vezetés, ott mindenféleképpen kell segítség, megoldás, ha a vizsgálat eredménye szerint ez indokolt, akkor akár azonnal. (mti)

Kiemelt fotó: MTI / Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik