Belföld
Budapest, 2013. szeptember 22.
Ferencvárosi szurkolók a labdarúgó OTP Bank Liga nyolcadik fordulójában játszott Ferencváros – Újpest mérkőzésen a Puskás Ferenc Stadionban 2013. szeptember 22-én. A meccset az FTC nyerte 3-1-re.
MTI Fotó: Földi Imre

Tavaly késsel ment be a meccsre, most újra a fradisták között szurkolhatott Bonyha

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2018. 08. 10. 11:03

A labdarúgó NB I 2. fordulójában örökrangadót rendeztek, a Ferencváros simán, 4-1-re verte az MTK-t. A mérkőzésre összesen 4049-en váltottak jegyet, köztük Paróczai Dávid, Bonyha is, aki a tavaly novemberi Ferencváros–DVSC mérkőzésre késsel ment be az Üllői úti stadionba. Emlékeztetőül, ezen a meccsen tért vissza a Fradi-tábor, és verekedett össze fradista fradistával.

Olvasónk képet is küldött Bonyháról, aki félmeztelenül, állva nézte az MTK elleni meccset:

Fotó: Olvasónk

Telefonon sikerült beszélnünk vele, elmondta, hogy tényleg kint volt a meccsen, MLSZ-kártyával simán jegyet tudott vásárolni. Kérdeztük arról is, hogy a novemberi balhé után kitiltották-e.

Nem vagyok kitiltva, csak felfüggesztették a szurkolói kártyámat

– nyilatkozta.

Azt ő sem tudja, hogy a felfüggesztés mennyi ideig tart, de azon kívül, hogy a Fradi által szervezett eseményekre nem tud bejutni, úgy tűnik szabadon mozoghat a többi magyar stadionban.

Levélben kerestük a mérkőzés rendezőjét, az MTK Budapestet is. Szegő Tibor a csapat média-főszerkesztője lapunknak azt írta, Bonyha a meccsjegy.mlsz.hu oldalon, az MLSZ jegyértékesítő rendszerén keresztül, MLSZ-kártyával váltott jegyet, és nem a vendégszektorban, hanem

a B8-as szektorban foglalt helyet a ferencvárosi szurkolók között.

Bonyha ugyan nem a fradisták közé vett jegyet, de a vendégszurkolók nagy érdeklődése miatt két új szektort is meg kellett nyitni a fradistáknak. Ezért egy „ütköző szektort” szabadítottak fel, és arra kérték az MLSZ-kártyával jegyet váltott szurkolókat, hogy mindenki klubhovatartozástól függően válaszon magának helyet. Így kerülhetett Bonyha a fradisták közé.

Már a mérkőzés elején tudomást szereztek arról, hogy Bonyha a helyszínen nézi meg a meccset, ezért a találkozó kezdetétől figyelemmel kísérték a viselkedését a Fradi Biztonsági Szolgálat és a rendőrség munkatársaival.

Kérdeztük arról is, hogy az FTC–DVSC mérkőzés szünetében történt verekedés miatt esetleg gondolkoztak-e azon, hogy kikísérik a stadionból?

Az új Hidegkuti Nándor Stadionból nincs kitiltva, itt nem volt rendbontása még soha. A Ferencváros nem kérte, hogy korlátozzuk mozgását, az MLSZ kártyáját használta jegyvásárláshoz, és végig követte őt az egyik biztonsági kamera, nem tett semmi olyat, ami miatt ki kellett volna vezettetni, így nem

–  válaszolta Szegő Tibor.

Hogy juthatott be MLSZ kártyával?

Úgy, hogy a novemberi verekedés résztvevőinek ügyében még nem született döntés, egyelőre ott tartanak a hatóságok, hogy a rendőrség már átadta az ügyészségnek a stafétát. Azt pedig már az MLSZ-től tudtuk meg, hogy kizárásról/eltiltásról/kitiltásról szóló jogerős határozat meghozataláig Bonyha és a többi balhézó MLSZ -kártyával bejuthat NBI-es és válogatott meccsekre is.

Budapest, 2014. augusztus 4.
Szurkolók érkeznek a Ferencváros új stadionjába, a Groupama Arénába, a Ferencváros - Újpest öregfiúk mérkőzésre 2014. augusztus 4-én.
MTI Fotó: Beliczay László
Fotó: MTI/Beliczay László

Habár Bonyha nincsen kitiltva, – mondjuk, a bírósági döntés után jó eséllyel nem járhat majd meccsre egy darabig – kíváncsiak voltunk arra is, mi a kitiltás menete és ki vezet listát a kitiltottakról. Az MLSZ tájékoztatása szerint

a Sportrendészeti Nyilvántartást az eltiltott/kitiltott/kizárt személyekről az ORFK vezeti, illetve a rendőrség hozhat kitiltási határozatot.

Arra a kérdésünkre, hogy kitiltás esetén mi a pontos protokoll, az MLSZ-től ezt a választ kaptuk:

Ha valaki eltiltott/kitiltott/kizárt, névre szóló belépőjegyet vagy bérletet nem vásárolhat azokra a sportrendezvényekre vagy azokban a létesítményekben tartott mérkőzésekre, amelyre a kizárás/eltiltás/kitiltás hatálya kiterjed. Ezt az MLSZ közreműködésével kiépített Jegy-és Bérletértékesítési Rendszer automatikusan ellenőrzi, ugyanis összeköttetésben áll a Sportrendészeti Nyilvántartással. Beléptetésnél személyazonosságot a rendező szúrópróbaszerűen ellenőrizheti, rendőrség felszólítására teljes ellenőrzést is végezhet.

A Ferencvárosnak sok köze nincsen ahhoz, hogy Bonyha bejutott az MTK-stadionba, viszont a kitiltásokkal kapcsolatban megkerestük a zöld-fehér klub vezetőit. Ám a klub egyik kérdésünkre sem válaszolt, így arra sem, hogy az FTC–DVSC szünetében balhézó szurkolók közül kitiltottak-e már valakit.

Budapest, 2014. augusztus 4.
Szurkolók a Ferencváros - Újpest öregfiúk labdarúgó-mérkőzésen a zöld-fehérek új otthonának, a Groupama Arénának a főpróbáján az Üllői úton 2014. augusztus 4-én.
MTI Fotó: Beliczay László
Fotó: MTI/Beliczay László

Az utóbbi évek legkomolyabb stadionos balhéja

Akkor ugyanis késelés és lincselés volt a Fradi-stadionban. 2017. november 4-én a Ferencváros-DVSC mérkőzésen visszatérek a ferencvárosi ultrák a B-középbe. A félidőben már egymást verték a fradisták, de azok, akik figyelemmel követik a haza foci -és szurkolói világot sejthették, hogy nem lesz zökkenőmentes a Fradi-tábor visszatérése. A mérkőzés előtt az ultrák vezetője Hamberger Ádám lapunknak adott interjújában határozottan kijelentette: amikor a meccs elkezdődik majd, ő áll fent a kerítésen. Ezzel arra célzott, hogy az ultrák távolmaradásával a kapu mögöttiek vezetőjévé vált Paróczai Dávidnak, becenevén Bonyhának a tábor megjelenésével távoznia kell a kerítésről. Az is tudható volt, hogy a visszatérő ultrák árulónak tartották azokat, akik a bojkott ellenére a kapu mögött szurkoltak, ezért garantálható volt, hogy nem lesz összeborulás november 4-én. Így is történt, és habár az első félidő rendben le is zajlott, a mérkőzés szünetében néhányan egymásnak estek.

Amit tudunk, hogy Bonyha a mérkőzésre késsel ment be és – valószínűleg önvédelemből – ezt a kést elő is vette, amikor a félidőben – az eddigi információk szerint – jó pár csuklyás ember neki esett.

Bonyha súlyos sérüléseket szenvedett el, kórházba is került. Az MNO a mérkőzés után nem sokkal arról írt, hogy a Fradi Security, Hamberger Ádám és a klub is hiába kérlelte Bonyhát, hogy ne menjen ki a mérkőzésre.

Amit még érdemes felidézni a verekedéssel kapcsolatban, azok Nyíri Zoltán szavai. Az FTC operatív igazgatója a mérkőzés után néhány nappal azt mondta, hogy szervezett támadás, köztörvényes bűncselekmény történt. Ezek után még meglepőbb, hogy a verekedés résztvevői szinte teljesen szabadon mászkálhatnak a magyar stadionokban.

Kiemelt kép: MTI/Földi Imre

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.