Belföld

Filmbe illően szökött meg a kamasz, aki útonállóként rabolt ki egy biciklist Füzesabonynál

Több súlyos bűncselekmény elkövetésével is vádolja az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség azt a fiatalkorút, aki társaival tavaly kirabolt egy férfit Füzesabony közelében, a kerékpárúton.

A 16 éves elsőrendű vádlott felnőttkorú ismerősei társaságában 2017. augusztus 25-én délelőtt a Dormánd községet Füzesabonnyal összekötő bicikliúton sétált, ahol kerékpárján szembe hajtott velük a sértett. Amikor egymás mellé értek, a gyalogosok egyike váratlanul ráfogott a jármű kormányára, megállásra kényszerítve ezzel a kerékpárost. A férfit a három elkövető – valódi útonállók módjára – körbeállta, majd egyikük kést rántva hátulról átkarolta a vállát, és felszólította, hogy adja át a pénzét. A sértett nem volt abban a helyzetben, hogy védekezni tudjon, amit a fiatalkorú vádlott arra használt fel, hogy lehúzta róla a pulóverét és átvizsgálta a ruházatát, melyben meg is találta a pénztárcáját. Ebből magához vett 4000 forintot, amit még a helyszínen átadott a sértett útját mindvégig elálló másodrendű vádlottnak. A rablás elkövetői közül kettőt hamarosan elfogott a rendőrség, harmadik társuk azonban máig ismeretlen maradt.

Megpattant az orvostól

Az elsőrendű vádlottat őrizetbe vették, majd az esti órákban egy járőr a füzesabonyi orvosi rendelőbe kísérte a fogdába történő befogadás előtt kötelezően előírt orvosi vizsgálat elvégzése céljából. Amikor az orvosi szobában rövid időre levették a bilincset a fiatalkorúról, ő futásnak eredt, és kirohanva az épületből ismeretlen helyre távozott. Másnap délben azonban önként megjelent a Füzesabonyi Rendőrkapitányságon, ahol ismét bűnügyi őrizetbe került. A vádlottat a bíróság ezt követően letartóztatásba helyezte. Ez a kényszerintézkedés azóta is fennáll vele szemben.

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség a fiatalkorút fogolyszökés bűntette mellett csoportosan és felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettével vádolja, mely utóbbi bűncselekményt az ugyancsak letartóztatásban lévő másodrendű vádlottal, valamint ismeretlen harmadik társukkal közösen követte el.

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság az elsőrendű vádlottal szemben javítóintézeti nevelést alkalmazzon, míg felnőttkorú társát ítélje határozott idejű fegyházbüntetésre. A nyomozás során 740.000 Ft-ot meghaladó összegű bűnügyi költség keletkezett, melyet az ügyészi indítvány szerint a vádlottaknak kell majd megfizetniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik