Belföld

Rejtély, mi okozta a pogányi repülőbalesetet

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 08. 01. 11:08

Elkészült az előzetes hatósági jelentés. Csak annyi biztos, hogy a baleset nem volt túlélhető.

Elkészült a pécs-pogányi repülőtér közelében május végén történt, két halálos áldozatot követelő légi baleset előzetes hatósági jelentése. A Magnus Aircraft Zrt. közölte: nincs jele, hogy a tragédiát az elektromos kisrepülőgép meghibásodása okozta volna, arra sincs bizonyíték, hogy a pilóták cselekvőképességét egészségügyi probléma akadályozta volna.

A gépet fejlesztő cég eljuttatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Közlekedésbiztonsági Szervezete (KBSZ) által végzett vizsgálat előzetes eredményét tartalmazó dokumentumot is az MTI-nek. A KBSZ szerint az igazságügyi-orvosszakértői vizsgálat alapján nincs bizonyíték arra, hogy fiziológiai tényezők, vagy egyéb akadályoztatás befolyásolta volna a pilóták cselekvőképességét.

Az előzetes jelentés szerint a baleset nem volt túlélhető: a repülőn tartózkodók a becsapódáskor az élettel összeegyeztethetetlen, sérüléseket szenvedtek, életüket azonnali orvosi beavatkozás sem menthette volna meg. Az előzetes jelentésig elvégzett szakmai vizsgálat nem talált arra bizonyítékot, hogy a gép szerkezete vagy valamely rendszere a baleset előtt meghibásodott volna.

A légi jármű rendelkezett érvényes, az illetékes hatóság által kiadott repülési engedéllyel. A repülőre felszerelt adatrögzítő berendezés működött és az általa rögzített adatok a fedélzeti hangon kívül értékelhetőek voltak. A rendelkezésére álló adatok szerint repülés közben nem volt füstre, tűzre utaló jel, a tűz a becsapódás után keletkezett.
A motor sérülései egyértelműen a repülőgép becsapódásától, és az azt követően kialakuló külső tűztől keletkeztek. A becsapódás és a becsapódást követő külső hőterhelés okozta az inverter sérüléseit.   A Magnus Aircraft Zrt. közölte, hogy

az elhunyt pilóták emlékének a legnagyobb tisztelettel adózva, folytatjuk a megkezdett utat és az eFusion projektet.

Május 31-én tesztrepülés közben zuhant le Magnus Aircraft Zrt. eFusion típusú gépe a pécs-pogányi repülőtér közelében. A járműben utazó 61 éves és 42 éves férfi a helyszínen meghalt.

Az elektromos repülőgép délelőtt 10 óra közül szállt fel, megtett két kört, majd ismeretlen okból lezuhant, a repülőtértől körülbelül másfél kilométerre, az 58-as út keleti felén kukoricaföldre zuhant.

A repülőtér szomszédságában a baleset előtti napon tartották a Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyárának bokrétaünnepét. Az eseményen az épülő összeszerelő üzem legmagasabb pontjára kitűzött bokréta fölött a cég által gyártott két repülőgép is átrepült. (mti)

Kiemelt fotó: MTI / Lendvai Péter

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.