Belföld

22 kölyökkutya halt meg a csempész miatt

Állatkínzás miatt emeltek vádat az olasz férfi ellen.

22 kölyökkutyát próbált az országból kivinni egy autó csomagterébe zsúfolva az olasz férfi, akinek munkahelye nem volt, szabadidejében állattenyésztéssel foglalkozott. Tavaly novemberben döntött úgy, az illegálisan Olaszországba vitt kölyökkutyák értékesítéséből szerez pénzt – közölte a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivője.

A férfi Budapesten, Monoron és Kecskeméten összesen 22 uszkár kölyökkutyát vett. Közülük hat csak négyhetes lehetett, őket anyjuktól jogsértően, idő előtt választották el. A vádlott nem gondoskodott a szállításhoz szükséges állategészségügyi dokumentumokról, egyedi azonosító jelzésekről, oltásokról és az összezsúfolt kiskutyák etetéséről, itatásáról, mozgatásáról, a járműben a levegőcseréről. Az állatoknak az utazás stresszel és gyötrelemmel járt.

Ismerőse baráti alapon vállalta, hogy Opel Corsájával segít neki az állatcsempészésben. A kölyökkutyákat a kocsi utasterében és csomagtartójában, dobozokban helyezték el. Mielőtt átértek volna Szlovéniába, az M70-es autóúton ellenőrzésre megállították az autót. A férfi lebukása után a kölyökkutyákat a nagykanizsai állatmenhelyre vitték.

A szállítás körülményeire és emiatt szerzett parvovírus-fertőzésre visszavezethetően, elkülönítésük és orvosi kezelésük ellenére, egy hónapon belül mind a 22 kölyökkutya elpusztult. A Nagykanizsai Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat az olasz férfi ellen. (mti)

A kiemelt kép illusztráció. Fotó:Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik