Belföld

Mészáros László János: Felcsúton vannak ellenzékiek, de már nem járnak a kocsmába

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) színeiben indul a felcsúti polgármesterségért Mészáros László János. A helyben jól csengő vezetéknév mellett villanyszerelői végzettséggel is rendelkező, egyébként mérnökként dolgozó aspiránsnak korábban a gázzal is volt dolga, de nem ezért gondolja úgy, hogy érdemes megmérkőznie az ország leghíresebb gázszerelőjének megüresedő helyéért. Felcsúton augusztus 12-én választják meg a leköszönő Mészáros Lőrinc utódját.

A hétvégén jártam Felcsúton, de csak a fideszes Mészáros László István plakátjait láttam. Miért?

Másfél hete kezdődött el hivatalosan a kampányidőszak, alpolgármester úr már rálépett a gázpedálra, mi a napokban tesszük ki az első plakátokat. A kampánypénz nagyobb részét nem a szokásos eszközökre, például hirdetésekre vagy ragaszokra költjük, hanem a már ismert kétfarkús akciókkal szeretnénk meggyőzni az embereket. A specialitásunk a buszmegálló-építés, a járdafelújítás, illetve padokat teszünk oda, ahol az emberek szívesen leülnének, de nincs mire. Nem a propagandában, hanem a cselekvésben hiszünk.

Felcsúton él?

Oda vagyok bejelentve, de mostanában nem ott alszom. Ez nem jelenti azt, hogy nem ismerem jól a települést. A múlt héten és a napokban is jártam ott, több alkalommal.

A posztjáról leköszönő polgármester, Mészáros Lőrinc tévéjében megtévesztéssel vádolták, hiszen a második keresztnevén kívül ugyanúgy hívják, mint a jelenlegi alpolgármestert, aki augusztus 12-én az ellenfele lesz.

A párt passzivistái és én is MKKP-s pólóban gyűjtöttem az ajánlásokat. Még arra is felhívtuk a felcsútiak figyelmét, hogy a fideszes jelölt neve Mészáros László István, nehogy véletlenül összekeverjenek minket. A szükséges ajánlásokat megszereztük, a több mint 1500 választópolgár közül több mint hatvanan szavaztak nekem bizalmat. Mindannyian tudatosan döntöttek, senkit sem tévesztettünk meg. Az éppen nem a mi stílusunk. Ha panasz volt valamelyik passzivistánkra, annak utánajárunk.

Az ajánlások gyűjtése közben sok olyan családdal találkoztunk, akik nem szimpatizálnak a kormánnyal, de a legtöbben kifejezetten tartanak a politikai véleményük nyílt hangoztatásától. Egy kocsmában beszélgettünk a helyiekkel, az egyik vendég arra panaszkodott, hogy tíz évvel ezelőtt tele volt a hely, oda jártak beszélgetni az emberek, ma meg sokan már inkább nem mennek. Nem akarják, hogy valaki meghallja őket és leadja a drótot a megfelelő helyen.

Mészáros Lőrinc és felesége az Országházban. Fotó: Marjai János / 24.hu

Inkább idősebbek vagy fiatalabbak a felcsúti támogatóik? Van valamilyen közös jellemzőjük?

Nincsen. A harmincasoktól és a hetvenes éveikben járóktól is kaptunk ajánlást. A leadott ívek alapján csináltunk egy korfát, a legtöbben a negyvenes éveik elején járnak. Csak az köti össze őket, hogy tartanak a véleménynyilvánítástól.

Az Echo TV már említett riportjában egy helyi férfi felvetette, hogy ha ön nem ért a szóból, ki kell pofozni Felcsútról. Nem fél az oroszlán barlangjában húzogatni az oroszlán bajuszát?

Egyéni karakter kérdése is, hogy ki hogyan viszonyul egy olyan helyzethez, amikor egy nála sokkal erősebbel kell megküzdenie. Engem ez nem frusztrál és attól sem tartok, hogy komolyan elszabadulnának az indulatok.

Bizsgergető érzés éppen Felcsúton szembemenni a Mészáros-birodalommal. A megszólaló úr és felesége egyébként a fideszes jelöltnek gyűjtöttek ajánlásokat, ezért kezelhették ennyi érzelemmel a kérdést. Nem ők az átlagos felcsútiak.

Érdemes megjegyezni, hogy nem a fideszes Mészáros László volt az első, aki regisztráltatta magát, hanem én. Június 25-étől lehetett ajánlásokat gyűjteni, rendszeresen néztük a Nemzeti Választási Iroda honlapját, hogy vajon az alpolgármester úr bejelentkezett-e már. A rendelkezésre álló két hét első hetében nem történt semmi, egyetlen jelölt sem volt Felcsúton. A második hét hétfő délutánján sem változott a helyzet, ezért kedden elballagtam a polgármesteri hivatalba és közöltem, hogy szeretnék jelölt lenni. Kicsit megilletődtek, de tudomásul vették az indulásomat, kaptam egy jelentkezési lapot, szerda reggel pedig felvettem az ajánlóíveket. Egy óra múlva megjelent Mészáros László István neve a valasztas.hu-n.

Az országgyűlési választáson történtek fényében szeretném megjegyezni, hogy a kamupártok azért nem repültek rá a lehetőségre, mert a polgármester-választáson nincsen állami kampánytámogatás, így számukra a demokrácia ezen eseménye nem érdekes.

Mire számít augusztus 12-én?

Nyilván nem fogok nyerni, de nem is ez a cél. Ha mindenképpen számot kell mondanom, akkor körülbelül egy 5 százalékos eredményt tartok reálisnak. Az országgyűlési választáson 70 százalékot kapott a Fidesz Felcsúton, most sem fognak rosszabb eredményeket elérni. Az erőforrásainkat össze sem lehet mérni.

Ha nem a győzelem a cél, akkor mi? 

Az aktivitás. Szeretnénk megmutatni, hogy ha egy közösség szeretne elérni valamit, akkor nem hőzöngésre vagy aláírásgyűjtésre kell pazarolni az energiát, inkább cselekedni kell.

Fotó: Facebook/MKKP

Ha borulna a papírforma és mégis ön lenne Felcsút polgármestere, mik lennének az első javaslatai a képviselő-testületnek?

Felcsút költségvetését úgy szeretnénk megszervezni, hogy az eseti bevételekből befolyó pénzt ne költsék fenntartásra. Sok önkormányzat esik ebbe a hibába, a működési költségeket nem lehet az önkormányzati vagyon eladásából finanszírozni. Felcsútnak sok esetleges bevétele van, például Mészáros Lőrinc adományai, a költségvetést úgy kell stabilizálni, hogy ne ezekre az alkalomszerű pénzekre épüljön. A viccpárti válaszom az, hogy meghosszabbítjuk a Pancho Arénát Alcsútdobozig. Aki járt már Felcsúton, az láthatta, hogy a főutat csak az arénáig csinálták meg, utána borzasztó állapotban van. Talán ha az aréna elérne egészen Alcsútdobozig, a főút is járhatóvá válna.

A többi ellenzéki párrtól érkezett valamilyen visszajelzés, biztatás vagy támogatás?

Együttműködünk a Magyar Szocialista Kutyapárttal, a Lehet Más A Kutyapárttal és a Jobbik Kutyapárttal. Más ellenzéki párt működésének Magyarországon nincsen nyoma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik