Belföld

Élő állatokat boncoltak egy keszthelyi iskolában, a rendőrség szerint nem történt semmi

A szakkörön árammal ütöttek meg békát, élve boncoltak kiscsibét, denevért, tenegerimalacot és papagájt is.

Idén márciusban írtuk meg, hogy élő állatokat boncoltak a keszthelyi Vajda János Gimnázium biológia szakkörében. Az iskolából akkor távozott a szakkört vezető tanár, amikor kiderült, hogy a botrányt kirobbantó hvg.hu foglalkozik az üggyel.

A szakkörön különféle állatokat boncolták fel, attól függően, hogy a biológiatanár éppen mit tudott szerezni – volt nyúl, skorpió, gőte, papagáj, tengerimalac, vaddisznófej, és az is előfordult, hogy élő denevért vitt a tanár, vagy árammal vizsgálták élő béka reflexeit. A szakkörökbe, ahová 13 éves kortól jártak gyerekek, a szomszédos katolikus iskola tanulóit is bevonták. Ez több szülőnél is leverte a biztosítékot, egyikük írásbeli panaszt tett.

Lezárták a nyomozást

A portál megtudta, hogy az élveboncolásnak semmilyen következménye nem lett: a Keszthelyi Rendőrkapitányság június elején megszüntette a nyomozást, mert a „tárgyát képező cselekmény nem bűncselekmény.” Arra hivatkoztak, hogy beszerezték az Állatkísérleti Tudományos Etikai Tanács hivatalos állásfoglalását a szakkörön megvalósított „boncolások és leölések tekintetében”, ez pedig az volt, hogy „a biológiai szakkör keretében állatokkal kapcsolatos oktatási célú demonstráció nem minősül állatkísérletnek”.

A lapnak nyilatkozott a számos állatkínzási ügy kivizsgálását kezdeményező Állatmentő Szolgálat munkatársa, Némedi Edina, aki nem érti, hogy a rendőrség a nyomozás során miért azzal foglalkozott, hogy hivatalosan állatkísérletnek minősül-e a keszthelyi gimnázium szakkörében folytatott boncolás.

Némedi Edina elmondása szerint azért kezdeményezték a kormányhivatal eljárását, mert

ez a szervezet vizsgálhatja, hogy egy oktatási intézményben lehet-e szervezetten élő vagy akár korábban megölt állatokat darabolni ’oktatási céllal’. Ebből a szempontból fontos lehet, hogy a szakkörön folyó tevékenységet hogy minősítik. De az eljárás állatkínzás vétsége miatt indult, a szintén releváns állatvédelmi törvény pedig generálisan tiltja a szükségtelen, fájdalmat okozó beavatkozásokat, bántalmazást.

Ezért szerinte a törvény alapján gerinces állatok bántalmazását kellett volna vizsgálni, hiszen a hvg.hu birtokába került videó tanúsága szerint — amelyen egy élő, csipogó kiscsirkét nyitnak fel — és a diákok elmondása alapján más állatokat is boncoltak. Ráadásul, ha már halott állatokat adtak a tizenéveseknek, akkor is felvetődik, ezeknek az életét ki és hogyan oltotta ki. Az állatvédő hozzátette: a Zala Megyei Kormányhivatal a mai napig hallgat az eljárás eredményéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik