Belföld

Megúszta a süngyilkos

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 07. 03. 13:39

Bár a Pesti Központi Kerületi Bíróság három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte elsőfokon azt a kegyetlen fiatalt, aki 2016-ban felgyújtott egy sündisznót a XIII. kerületben, a másodfokú bíróság megváltoztatta a határozatot, így az állatkínzónak mégsem kell börtönbe mennie.

A Fővárosi Törvényszék 2018. július 3-án meghozott másodfokú határozatával ugyanis enyhítette az állatkínzás bűntette miatt indult büntetőügyben kiszabott 3 év végrehajtandó szabadságvesztés büntetést. A vádlott büntetését 1 év 4 hónapra mérsékelte és a szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette, valamint mellőzte a közügyektől eltiltást.

Az állatkínzó  2016 júliusában éjjel 1 óra körül Budapest XIII. kerületében egy keleti sün tüskéin újságpapírból tüzet rakott, majd a megkínzott sünt magára hagyta. Reggel egy járókelő megtalálta a még élő, de életveszélyes állapotban lévő állatot és elvitte egy állatorvoshoz.

A sünnek a testfelülete legalább 80%-át érintő égési sérülései keletkeztek, a keringése összeomlott és a délután folyamán elpusztult. A keleti sün védett állat.
Az elsőfokú bíróság megállapította, hogy a vádlott elkövette az állatkínzás bűntettét, az indokolatlan bántalmazás következtében a sün elpusztult – úgy, hogy a vádlott különös szenvedést okozott neki. Ezért 3 év szabadságvesztésre és ugyanennyi időre közügyektől eltiltásra ítélte.

A másodfokú bíróság felhívta a figyelmet, hogy az állatkínzás legfeljebb 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, majd részletesen számba vette az enyhítő és a súlyosító körülményeket.

Kifejtette, hogy álláspontja szerint a büntetés célja az elsőfokú bíróság által kiszabottnál enyhébb büntetéssel is elérhető. Kakuk Zoltán a fiatalkorú ügyvédje ezt nyilatkozta a hvg.hu-nak az ítélethirdetés után:

Rendkívüli mértékben túlzó volt jogi álláspontom szerint az elsőfokú ítélet, védencem is nyilván örül annak, hogy végül felfüggesztett börtönbüntetést kapott

– mondta, hozzátéve a bíróság azt is mérlegelte, hogy védence „személyi körülményeiben pozitív változások következtek be, valamint a további enyhítő körülményeket is kellő súllyal figyelembe vették.

Az Országos Állatvédelmi Alapítvány alapítója, Balogh Ernő szerint viszont túlságosan enyhe ítélet született a Fővárosi Törvényszéken.

Nagyon elszomorít bennünket ez döntés. Bíztunk abban, hogy tényleges börtönbüntetésre ítélik, amelyet le kell töltenie. Elengedhetetlen ma Magyarországon, hogy a felelős és kulturált állattartásra neveljük és oktassuk a fiatalokat. Már óvodás korban ajánlott ezt a preventív tevékenységet elkezdeni és megtanítani a gyermeknek, hogy az állati életet ugyanúgy tisztelni kell, mint az embertársainkét. Ez az eset is csak megerősíti bennünk azt, hogy tovább dolgozzunk és tovább küzdjünk az állatokért

– mondta lapunknak Balogh.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.