Belföld

„Nem csipog, csak fulladozik” – élő állatokat boncoltak a keszthelyi gimnáziumban

A foglalkozásokat tartó tanár hirtelen távozott az intézményből.

Élő állatokat boncoltak a keszthelyi Vajda János Gimnázium biológia szakkörében – írja a hvg.hu. Azután, hogy a portál foglalkozni kezdett az üggyel, a szakkört vezető tanár hirtelen távozott az iskolából, a tankerület pedig vizsgálatot indított.

A portál birtokába jutott egy videó, amelyen egy közvetlenül kikelés előtt lévő kiscsibét fordítanak ki a diákok a tojásból. A felvételen jól hallható az őket instruáló biológiatanár, Dr. Gidó Zsolt hangja. Egy lány felkiált, hogy „jaj, csipog”, amire a tanár azt mondja: „tök mindegy, úgyis elvérzik már szegény”, majd oda is hívja a többieket, hogy nézzék meg a csibén jól látható ereket. Amikor az egyik tanuló megint megjegyzi, hogy csipog, a tanár azt mondja, „nem csipog, csak fulladozik”.

Úgy tudni, Gidó három éve vezette be az ilyen típusú foglalkozásokat. A legkülönfélébb állatokat boncolták fel attól függően, hogy a biológiatanár éppen mit tudott szerezni – volt nyúl, skorpió, gőte, papagáj, tengerimalac, vaddisznófej, és az is előfordult, hogy élő denevért vitt a tanár, vagy árammal vizsgálták az élő béka reflexeit. A szakkörökbe, ahová 13 éves kortól jártak gyerekek, a szomszédos katolikus iskola tanulóit is bevonták. Ez több szülőnél is kiverte a biztosítékot, egyikük írásbeli panaszt is tett.

A tankerületi igazgató közölte, hogy átfogó vizsgálatot indítottak, és ennek lezárása után tájékoztatnak az ügyről, de az elmúlt két hétben erre még nem került sor. Aztán a portál úgy értesült, hogy Gidó váratlanul eltűnt az iskolából, állítólag annyira hirtelen, hogy volt diák, aki ezt csak abból tudta meg, hogy elmaradt a meghirdetett dolgozat.

Később a gimnázium igazgatója is megerősítette, hogy Gidó közös megegyezéssel távozott. A portál talált két, Keszthelyhez közeli általános iskolát, ahol a tanár álláslehetőség iránt érdeklődött. Az egyik iskola névtelenséget kérő igazgatója elárulta, hogy maga a pedagógus tájékoztatta, hogy azért kellett eljönnie, mert boncolásokat hajtottak végre a szakkörökön.

A Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesület elnöke közölte, rendőrségi feljelentést tesznek, mert egyértelműen állatkínzásról van szó. Kajó Cecília állatvédelmi jogász pedig elmondta: az állatvédelmi törvény tiltja a szükségtelen, fájdalmat okozó beavatkozásokat, az oktatási keretek között végzett állatkísérletek pedig engedélyhez kötöttek. A jogszabályok azt is pontosan előírják, hogyan kell az állat életét a legkisebb fájdalom mellett, gyorsan és szakszerűen kioltani. (A fenti kép illusztráció, készítette: Balázs Attila / MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik