Belföld

Aláírást gyűjt a DK, hogy Budapesten maradjon a közvetlen főpolgármester-választás

A Demokratikus Koalíció (DK) aláírásgyűjtésbe kezd azért, hogy a kormánynak eszébe se jusson eltörölni a közvetlen főpolgármester-választás intézményét – írják Gyurcsány Ferenc pártjának közleményében. Ezzel a a lépéssel arra reagál a párt, hogy a minap megírtuk, hogy a Fidesz megbolygatná az önkormányzati választás szabályrendszerét. Budapesten már szondázták is a lakosságot, hogy miként reagálnának a különféle változtatásokra.

Kétévente is kinevezhetne a kormány főpolgármestert
Ezt a verziót szondázta egy kormánypárti közvélemény-kutató, aligha véletlenül.

Gy. Németh Erzsébet, a párt fővárosi képviselője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a főpolgármestert a polgárok választják, nem Orbán Viktor. Szerinte a Fidesz eltörölné és megpuccsolná az ellenzéki Budapestet és a főpolgármester-választást, hiszen a kevés fővárosi Fideszes-szavazó miatt veszélyben érzi a jövő évi választást.

Ezért a DK aláírásgyűjtést indít azért, hogy megmaradjon a mostani rendszer, vagyis, hogy a fővárosiak maguk választhatnak főpolgármestert.

Az aláírásokat először online, majd augusztus végétől az utcán és az egyéb rendelkezésre álló helyszíneken kérik a fővárosiaktól. Az aláírással támogatható mondat így szól:

Aláírásommal támogatom, hogy a főpolgármestert továbbra is a budapesti választópolgárok választhassák.

Az aláírásgyűjtéshez várják a civil szervezetek és más pártok csatlakozását is.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik