Belföld
Budapest, 2018. május 18.
Tarlós István főpolgármester (k) a Budapestinfó keretében, a kormány és a főváros együttműködéséről tartott sajtótájékoztatón a Városházán 2018. május 18-án. Mögötte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos, a Budapestért és az agglomerációért felelős új államtitkárság leendő államtitkára.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kétévente is kinevezhetne a kormány főpolgármestert

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2018. 07. 24. 12:41

Tarlós István az áprilisi parlamenti választás után kinyilvánította, hogy csak akkor vállalna el újabb főpolgármesteri ciklust, ha a 2019 októberében esedékes önkormányzati választáson megmarad a közvetlen főpolgármester-választás. Legutóbb 2014-ben a fővárosi szavazók csaknem fele  (49 százaléka) adta Tarlósra a szavazatát, Bokros Lajos 36 százalékot szerzett (a négy ellenzéki jelölt együtt 51 százalékot).

Az idén 70 esztendős Tarlóst májusban több tévéinterjúban is kérdezték az újraindulása feltételeiről, miután Fürjes Balázst, a budapesti kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztost államtitkári rangra emelték, és felvetődött, hogy a választási rendszer gyors átalakítása után esetleg ő lehetne Orbán Viktor miniszterelnök jelöltje Tarlós helyére.

A főpolgármester azt hangoztatta, hogy értéknek tekinti a fővárosi önkormányzat vezetője számára önálló legitimációt biztosító közvetlen választást, de azt is hozzátette, hogy nincsenek pontos információ arról, hogy a kormánynak mik a szándékai ebben az ügyben.

A Fidesz és a kormány politikusai, főként Gulyás Gergely ezt követően tagadták, hogy napirenden lenne az önkormányzati választási szisztéma átalakítása. A 24.hu információja szerint azonban közben azért megszondázták, mennyire hajlanak a fővárosiak arra, hogy lemondjanak a főpolgármester-választói jogukról.

Egy informátorunk elmondása szerint egy kormányközeli közvélemény-kutató olyan, hosszabb, 15-20 kérdéses telefonos felmérést végzett budapesti választók körében, amelyben kifejezetten arra kérdeztek rá, elfogadnák-e a válaszadók, hogy a kormányzat nevezze ki a fővárosi önkormányzat első emberét. Sőt arra is, hogy elfogadnák-e a kinevezés egy extrém formáját.

A kérdésben megfogalmazott verzió szerint a kormány

  • két évre nevezné ki a budapesti főpolgármestert,
  • a főpolgármester pedig a megválasztott kerületi polgármesterek közül kerülne ki.

Az áprilisi parlamenti választás után fideszes körökben is biztosra vették, hogy hamarosan módosítják az önkormányzati választás szabályait. A félelem főleg arra alapozódott, hogy a Fidesznek nem sikerült abszolút többséget szereznie Budapesten, és a választási eredmények alapján úgy tűnt, hogy még egyes, hagyományosan jobboldali budai választókerületekben is meggyengült.

Budapest, 2018. január 24.
A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városháza dísztermében 2018. január 24-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Beszánthatja a Fidesz a kerületi önkormányzatokat
Fővárosi fideszesek szerint nem kizárt, hogy jövő ősszel egyetlen polgármestert sem ad pártjuk Budapesten. Készülnek is a tervek a poszt kiüresítésére.

A nyári közvélemény-kutatások és az elmúlt hetekben tartott időközi választások azonban már azt mutatták, hogy az ellenzéki pártok támogatottsága Budapesten is jelentősen visszaesett. Ám mivel a főpolgármester közvetlen választása továbbra is potenciális veszélyt jelenthet Orbán Viktor számára, forrásunk sem tartja kizártnak, hogy a begyűjtött kutatási adatok alapján a közeljövőben mégis változtatnak a szabályozáson.

Kiemelt képünkön: Tarlós István főpolgármester a Városházán, mögötte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos, a Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkár.
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.