Belföld
Budapest, 2018. május 18.
Tarlós István főpolgármester (k) a Budapestinfó keretében, a kormány és a főváros együttműködéséről tartott sajtótájékoztatón a Városházán 2018. május 18-án. Mögötte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos, a Budapestért és az agglomerációért felelős új államtitkárság leendő államtitkára.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kétévente is kinevezhetne a kormány főpolgármestert

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2018. 07. 24. 12:41

Tarlós István az áprilisi parlamenti választás után kinyilvánította, hogy csak akkor vállalna el újabb főpolgármesteri ciklust, ha a 2019 októberében esedékes önkormányzati választáson megmarad a közvetlen főpolgármester-választás. Legutóbb 2014-ben a fővárosi szavazók csaknem fele  (49 százaléka) adta Tarlósra a szavazatát, Bokros Lajos 36 százalékot szerzett (a négy ellenzéki jelölt együtt 51 százalékot).

Az idén 70 esztendős Tarlóst májusban több tévéinterjúban is kérdezték az újraindulása feltételeiről, miután Fürjes Balázst, a budapesti kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztost államtitkári rangra emelték, és felvetődött, hogy a választási rendszer gyors átalakítása után esetleg ő lehetne Orbán Viktor miniszterelnök jelöltje Tarlós helyére.

A főpolgármester azt hangoztatta, hogy értéknek tekinti a fővárosi önkormányzat vezetője számára önálló legitimációt biztosító közvetlen választást, de azt is hozzátette, hogy nincsenek pontos információ arról, hogy a kormánynak mik a szándékai ebben az ügyben.

A Fidesz és a kormány politikusai, főként Gulyás Gergely ezt követően tagadták, hogy napirenden lenne az önkormányzati választási szisztéma átalakítása. A 24.hu információja szerint azonban közben azért megszondázták, mennyire hajlanak a fővárosiak arra, hogy lemondjanak a főpolgármester-választói jogukról.

Egy informátorunk elmondása szerint egy kormányközeli közvélemény-kutató olyan, hosszabb, 15-20 kérdéses telefonos felmérést végzett budapesti választók körében, amelyben kifejezetten arra kérdeztek rá, elfogadnák-e a válaszadók, hogy a kormányzat nevezze ki a fővárosi önkormányzat első emberét. Sőt arra is, hogy elfogadnák-e a kinevezés egy extrém formáját.

A kérdésben megfogalmazott verzió szerint a kormány

  • két évre nevezné ki a budapesti főpolgármestert,
  • a főpolgármester pedig a megválasztott kerületi polgármesterek közül kerülne ki.

Az áprilisi parlamenti választás után fideszes körökben is biztosra vették, hogy hamarosan módosítják az önkormányzati választás szabályait. A félelem főleg arra alapozódott, hogy a Fidesznek nem sikerült abszolút többséget szereznie Budapesten, és a választási eredmények alapján úgy tűnt, hogy még egyes, hagyományosan jobboldali budai választókerületekben is meggyengült.

Budapest, 2018. január 24.
A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városháza dísztermében 2018. január 24-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Beszánthatja a Fidesz a kerületi önkormányzatokat
Fővárosi fideszesek szerint nem kizárt, hogy jövő ősszel egyetlen polgármestert sem ad pártjuk Budapesten. Készülnek is a tervek a poszt kiüresítésére.

A nyári közvélemény-kutatások és az elmúlt hetekben tartott időközi választások azonban már azt mutatták, hogy az ellenzéki pártok támogatottsága Budapesten is jelentősen visszaesett. Ám mivel a főpolgármester közvetlen választása továbbra is potenciális veszélyt jelenthet Orbán Viktor számára, forrásunk sem tartja kizártnak, hogy a begyűjtött kutatási adatok alapján a közeljövőben mégis változtatnak a szabályozáson.

Kiemelt képünkön: Tarlós István főpolgármester a Városházán, mögötte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos, a Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkár.
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szkopje, 2018. október 5.
Nikola Gruevszki volt  macedón miniszterelnök a macedón fellebbviteli bíróságra érkezik Szkopjéban 2018. október 5-én. A bíróság megerõsítette a Gruevszki ellen hivatali visszaélés miatt kiszabott kétéves börtönbüntetést. A politikust májusban ítélte el egy szkopjei bíróság amiatt, hogy miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a gyõztesnek kihirdetett autókereskedõ utólag jutalékot fizetett neki, illetve õ maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.