Belföld

Kétévente is kinevezhetne a kormány főpolgármestert

Tarlós István az áprilisi parlamenti választás után kinyilvánította, hogy csak akkor vállalna el újabb főpolgármesteri ciklust, ha a 2019 októberében esedékes önkormányzati választáson megmarad a közvetlen főpolgármester-választás. Legutóbb 2014-ben a fővárosi szavazók csaknem fele  (49 százaléka) adta Tarlósra a szavazatát, Bokros Lajos 36 százalékot szerzett (a négy ellenzéki jelölt együtt 51 százalékot).

Az idén 70 esztendős Tarlóst májusban több tévéinterjúban is kérdezték az újraindulása feltételeiről, miután Fürjes Balázst, a budapesti kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztost államtitkári rangra emelték, és felvetődött, hogy a választási rendszer gyors átalakítása után esetleg ő lehetne Orbán Viktor miniszterelnök jelöltje Tarlós helyére.

A főpolgármester azt hangoztatta, hogy értéknek tekinti a fővárosi önkormányzat vezetője számára önálló legitimációt biztosító közvetlen választást, de azt is hozzátette, hogy nincsenek pontos információ arról, hogy a kormánynak mik a szándékai ebben az ügyben.

A Fidesz és a kormány politikusai, főként Gulyás Gergely ezt követően tagadták, hogy napirenden lenne az önkormányzati választási szisztéma átalakítása. A 24.hu információja szerint azonban közben azért megszondázták, mennyire hajlanak a fővárosiak arra, hogy lemondjanak a főpolgármester-választói jogukról.

Egy informátorunk elmondása szerint egy kormányközeli közvélemény-kutató olyan, hosszabb, 15-20 kérdéses telefonos felmérést végzett budapesti választók körében, amelyben kifejezetten arra kérdeztek rá, elfogadnák-e a válaszadók, hogy a kormányzat nevezze ki a fővárosi önkormányzat első emberét. Sőt arra is, hogy elfogadnák-e a kinevezés egy extrém formáját.

A kérdésben megfogalmazott verzió szerint a kormány

  • két évre nevezné ki a budapesti főpolgármestert,
  • a főpolgármester pedig a megválasztott kerületi polgármesterek közül kerülne ki.

Az áprilisi parlamenti választás után fideszes körökben is biztosra vették, hogy hamarosan módosítják az önkormányzati választás szabályait. A félelem főleg arra alapozódott, hogy a Fidesznek nem sikerült abszolút többséget szereznie Budapesten, és a választási eredmények alapján úgy tűnt, hogy még egyes, hagyományosan jobboldali budai választókerületekben is meggyengült.

Beszánthatja a Fidesz a kerületi önkormányzatokat
Fővárosi fideszesek szerint nem kizárt, hogy jövő ősszel egyetlen polgármestert sem ad pártjuk Budapesten. Készülnek is a tervek a poszt kiüresítésére.

A nyári közvélemény-kutatások és az elmúlt hetekben tartott időközi választások azonban már azt mutatták, hogy az ellenzéki pártok támogatottsága Budapesten is jelentősen visszaesett. Ám mivel a főpolgármester közvetlen választása továbbra is potenciális veszélyt jelenthet Orbán Viktor számára, forrásunk sem tartja kizártnak, hogy a begyűjtött kutatási adatok alapján a közeljövőben mégis változtatnak a szabályozáson.

Kiemelt képünkön: Tarlós István főpolgármester a Városházán, mögötte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos, a Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkár.
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik