Belföld

Ádert kifelejtette Pálinkás a pénzért lobbizók sorából

Mióta leváltották a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal éléről, Pálinkás Józsefet néha elfogja egy szokatlan őszinteségi roham, csakhogy nem bontja ki mégsem az igazság minden szeletét. Az NKFIH menesztett elnöke szokatlan nyíltsággal beszélt arról, hogy hivatali ideje három évében kormánypárti politikusok rendszeresen keresték, hogy pályázati pénzekből lobbizzanak saját pártfogoltjaik számára különféle nagyságú összegeket.

Hír TV-nek adott interjújából kiderült, elég sokan próbálkozhattak nála. A tudományos fejlesztési pénzek korábbi főelosztója azt mondta, volt olyan is, aki kétmilliárdos kéréssel jött. Konkrét neveket nem árult el, és azt hangoztatta, hogy ő ellenállt, az összes próbálkozást visszaverte.

Pálinkás állítása azonban nem állja meg a helyét, mert hangfelvételek bizonyítják, hogy volt olyan eset, amikor – jobb meggyőződése ellenére – nem mondott, nem mondhatott nemet a felülről jövő telefonra.

A 24.hu írta meg, hogy 2016-ban Áder János környezetéből kértek egy nagyobb összeget a hivatal vezetőjétől. A köztársasági elnök védnöksége alatt megrendezett budapesti Víz Világtalálkozó magyar sztártalálmányának szánt víztisztító eszköz legyártásához szükség volt sürgősen egy 200 milliós segítségre, és ezt Áderék az innovációs pénzből gondolták fedezni.

Pálinkásnak a szokatlan gyorsaság miatt a saját elnöki keretéből kellett kifizetni a kért összeget. Az elnök az NKFIH munkatársai előtt egy értekezleten külön kitért az ügyre, és nyíltan méltatlankodott a kérés miatt:

Nem szeretem, hogy mindenféle helyekre elrohangálnak, és akkor valaki vagy a sameszuk felveszi a telefont, és felhív.

Ennek ellenére bejelentette, hogy a projektet muszáj megoldani, és ő meg is oldja. A támogatott víztisztítórendszerből nem lett világsiker, lehet, hogy csak a prototípus készült el belőle, a cég ugyanis nem árulta el, hogy a protokoll szempontból fontos világtalálkozó után gyártottak-e további darabokat belőle.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik