Belföld

Kétmilliárdos „kérést” is kapott Pálinkás József 

Nemet mondott, konkrét fenyegetést nem kapott, de mennie kellett.

Az elmúlt három évben mintegy kéttucatnyi politikus vagy politika közeli ember próbált beleszólni a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal munkájába – mondta a Hír TV Egyenesen című műsorában Pálinkás József.

A szervezet napokban leváltott elnöke hozzátette, ezek a személyek konkrétan ugyan nem fenyegették meg, de azt mondták, ha nem teljesül a kérésük, szólnak a megfelelő helyen a kormányzatban.

– Hozta konkrétan, hogy ezt és ezt szeretné, ha ez és ez a pályázat nyerne. A három év alatt ez senkinek sem sikerül.
– Itt nagy pénzekről volt szó?
– Nagy pénzekről.
– Tól-ig?
– Kétmilliárd.

Pálinkás előzőleg az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, már a választások előtt értesült róla, hogy átalakítás lesz a kormányzati struktúrában, ő januárban leírta, miként képzeli a jövőt, de erre nem kapott választ Orbán Viktortól, akivel most is jó a viszonya.

Pálinkás: Utasításos rendszerben igazán újat nem lehet kitalálni
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal volt vezetője elmondta, még mindig jó a viszonya Orbán Viktorral.

Nem értem, hogy a politikusoknak a kutatásokba miért kellene beleszólniuk, belenyúlniuk. Nem értenek hozzá.

Ezt már a 168 Órának mondta, megerősítve, nevét hiába használja a sajtó mindkét fele üzengetésre, ő ezen kívül, felül áll. A CEU-ról nem kormánytisztviselőként nyilvánított politikai véleményt, de az MTA volt elnökeként kérdésre felelte azt, hogy értékes kutatások folynak ott.

Nos, én ma is azt gondolom: a CEU-n értékes kutatások folynak. Aki meg ezért haragudni akar – haragudjon.

Szerinte az elmúlt években egyszerűen azért romlott az innováció helyzete, mert az elmúlt nyolc évben az ország nem fektette be a kutatásba, fejlesztésbe, innovációba azt minimális pénzt, ami az előrelépéshez kellett volna.

Ő többször jelezte, meg kellene  duplázni az állami ráfordítást ezen a területen, ha komolyan veszik a versenyképességi célkitűzéseket. Azt gondolja,

hogy egy ország akkor lesz versenyképes, ha belül is verseny van és nem osztogatás.

Lemarad az az ország, ahol a kutatási pénzekért vetélkedő tudósok és az innovációs támogatásért vetélkedő cégek között nem átlátható a verseny és nem tartja jóna, ha a tudományos, művészeti életbe beleártja magát a politika.

A kiemelkedő tehetségeket támogatni kell, függetlenül attól, hogy történetesen belebeszélnek-e a politikába. Miért ne mondhatnák el a véleményüket? És mi köze van annak a teljesítményhez?

A mostani MTA körüli botrányról volt elnöke azt mondja, nem érti, a politikusoknak a kutatásokba miért kellene belenyúlniuk.

Nem értenek hozzá. Nagyon gyakran mondanak butaságokat. Sokszor előfordul, hogy valamilyen áthallás folytán azt gondolják, hogy az ő politikai értékrendjüknek, vagy ízlésüknek nem megfelelő csoportok tevékenységét akarják támogatni az adott kutatók, holott a munka arról szól, amiről szólnia kell: egy jelenség feltárásáról.

Azt gondolja, a Magyar Tudományos Akadémia nagy érték, amit meg kell őrizni. Ennek az értéknek része az is, hogy az intézmény önigazgató rendszer. Ő támogatja az MTA elnökét, aki csak azt képviseli, amit az Alaptörvény és az akadémiai törvény előír.

Kiemelt kép: Hír Tv

Ajánlott videó

Olvasói sztorik