Belföld

Tordai: a kormány felelőssége is az inárcsi tragédia

Tordai Bence benyújtotta javaslatát, amely július 11-ét a családsegítők napjává nyilvánítaná.

A Párbeszéd politikusa benyújtotta határozati javaslatát, amely  július 11-ét a családsegítők magyarországi napjává nyilvánítaná, emlékeztetve a borzalmas tragédiára, amely Inárcson történt.

Tordai Bence azt szeretné, ha a törvényalkotó és végrehajtó hatalom is átérezné felelősségét. 

Azt szeretné, ha a kormány legkésőbb október 15-éig az Országgyűlés elé terjesztené a szociális szférában dolgozók helyzetének javítását célzó átfogó és számszerűsíthető stratégiáját.

Inárcsi tragédia: Tordai politikai lépéseket sürget
A Párbeszéd politikusa megbocsáthatatlannak nevezte a gyilkosságot, de úgy vélte, érthető, mi vezetett idáig.

Az ellenzéki politikus javaslata indoklásában emlékeztet rá, hogy az Inárcson megölt háromgyermekes édesanya a mindennapokban

a családok egyben maradásáért, a gyermekek legfőbb érdekének és biztonságának garantálásáért és egy jobb, szolidárisabb, elfogadóbb Magyarországért dolgozott.

Gyilkosa, egy volt rendőr nagycsaládos devizahitel-károsultként évek óta küzdött, hogy családja ne veszítse el lakhatását, ne szakítsák el tőlük fogyatékkal élő kislányukat – írta Tordai Bence, aki szerint ez is példázza, hogy magyarok százezreinek mennyire súlyos válsághelyzetekkel kell szembenéznie a mindennapokban.

A szociális szférában dolgozók helyzete ettől függetlenül is tragikus.

Az ágazatban dolgozók nettó átlagkeresete 113,3 ezer forint, amiből képtelenség megélni. Sorra hagyják el a pályát kiváló, elkötelezett szakemberek – akik maradnak, azoknak hónapról hónapra egyre többet kell éhbérért robotolniuk.

Az infrastrukturális feltételek borzasztóak, képzésre, szupervízióra, pszichológiai tanácsadásra alig van mód. A szociális szakemberek munkaidejük jelentős részében adminisztrálnak, kontrollálnak, fegyelmeznek, fenyegetnek, egyre többször szankcionálnak, közben

egyre kevesebb idejük és eszközök marad a tényleges segítségnyújtásra.

Szerinte az állam lemondott azokról, akik betegeket, időseket, nagycsaládosokat, válságba került embereket támogatnak, gondoznak; pedig nélkülük a társadalom sosem lehet szolidáris és összetartó.

Kiemelt kép: police.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik