Belföld
Fotó: Marjai János / 24.hu

Kiderül, legyőzheti-e egy humorista a Fideszt

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2018. 07. 14. 13:00

Július 15-én – amikor az egész világ a vb-döntőre figyel – lesz egy időközi választás Miskolcon. Egyetlen önkormányzati képviselőt választanak a jövő évi rendes önkormányzati választásig, és ha nem nyer a Fidesz, akkor is kényelmes többsége marad a képviselő-testületben. Az így lényegében tét nélküli helyi választással mégis sokat foglalkoznak, mert a Fidesz kihívója nem más, mint Erdei Sándor, alias Rokker Zsoltti, aki mögé a DK-tól a Jobbikig minden ellenzéki párt felsorakozott.

Bohócnak állítanak be, ezért ciki lenne, ha én győzném le a Fideszt

– válaszol a humorista arra a kérdésre, hogy mit gondol, miért lett ekkora felhajtás a miskolci időközi körül.

A Fidesz teljes fegyverzetben

Merthogy akkora felhajtás lett, hogy állítólag a Fidesz kampánygépezetének fő mozgatója, Kubatov Gábor is többször járt mostanában Miskolcon. És egyébként is minden eszközt bevetnek Erdei Sándor ellen.

Például egy másik Erdei Sándort, aki miatt a szavazólapon csak a születési dátumuk fogja megkülönböztetni a két azonos nevű független jelöltet. Erdei Sándor (születési év: 1976) – így szerepel majd Rokker Zsoltti a jelöltek között. A másik Erdeiről elég egyértelműen süt, hogy kamujelölt, és

fideszes szálak vannak a háttérben, amelyek a miskolci polgármester, Kriza Ákos volt kabinetfőnökéhez, Kovács Zsolthoz vezetnek.

Erdei (1976) is azt mondja, hogy Kovács találta meg a vele azonos nevű férfit, ő rángatta a balhéba. Kovácsot nevezte meg a Molnár Zsolt nevű, egyébként Fidesz-aktivista 18 éves jelölt is mint agytrösztöt a választók megtévesztésének szándéka mögött. Őt nyilvánvalóan a keresztneve miatt indítják: hátha valaki egy Zsoltot keres majd a jelöltek között. Rokker vezetéknevű embert viszont nem sikerült felkutatni, be kellett érni egy Molnárral.

És akkor ott van még a munkáspárti jelölt, akinek a szórólapjait egyszerre terjesztették az Erdeit lejárató szórólapokkal. Valamint a fideszes Nagy Ákos.

Négyen vannak egy ellen, de mögöttem áll hat párt. Nagy probléma lenne ezzel az országgal, ha ez kevés lenne a győzelemhez

– mondja Erdei, aki szerint az országgyűlési választás is azon ment el, hogy nem sikerült teljes körűen összefognia az ellenzéki pártoknak. Őt az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd is támogatja most – azaz a kamujelölteken kívül egyedüli kihívó.

Fotó: Marjai János / 24.hu
Fotó: Marjai János / 24.hu

Teljes összefogás a Jobbiktól az MSZP-ig

Ha nincsenek mögötted pártok, akkor az tényleg csak bohóckodás

– vélekedik a humorista politikus, aki nem is indult volna a pártok támogatása nélkül. Szerinte nem azért állt mögé minden számottevő ellenzéki párt, mert nincs tétje a választásnak, hanem mert mindenki számára elfogadható jelölt. Ő hisz is egy olyan MSZP-Jobbik-Párbeszéd-koalícióban, amely választást nyerhet.

Az MSZP-s Varga Lászlóval minden szerdán focizik. A jobbikos Jakab Pétert szintén régről ismeri, 2015-ben az ő felkérésére gyűjtött Erdei ruhákat egy miskolci anyaotthonnak. Az egyik szórólapján is a két miskolci illetőségű országgyűlési képviselő között feszít. Igaz, mindketten listáról jutottak be, mert bukták a saját miskolci körzetüket, bár Jakab csak 127 szavazat különbséggel.

Igazából azért kell indulnom, mert a Jobbik és az MSZP nem tudott megegyezni egymással a választókerületben

– mondja Erdei, ami igaz is: úgy nyert a fideszes Hubay György, hogy a két másik jelölt együtt bőven több szavazatot szerzett.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Így veszítette el az ellenzék egész Miskolcot
Az országos eredményekhez képest gyengén szerepelt a Fidesz és a helyi jelöltjeik is. Mégis behúzták mindkét acélvárosi mandátumot.

Harc a szegényekért és a nyugdíjasokért

Most ugyan beállt mindenki Erdei mögé, de a humorista azzal viccelődik, hogy „életüket és vérüket adták, lovat már nem”: párttagok, aktivisták segítenek neki (főleg MSZP-sek), de a kampányköltségek az ő zsebét nyomják, na meg néhány barátét, támogatóét. Meg is jegyzi, hogy

ők még szórólapokra is kuporgatnak, a Fidesznek pedig nem akadály a pénz; ezért is egyenlőtlenek a feltételek.

Fotó: Marjai János / 24.hu
Fotó: Marjai János / 24.hu

Erdei szerint szegényebbeknek pénzt, élelmiszert adnak a fideszesek, bár erre kézzel fogható bizonyítéka nincs. A nyugdíjas szavazókat pedig mindenféle programokkal, ingyen sörrel és virslivel igyekeznek a fideszes jelöltre szavazásra buzdítani.

Nekünk többet ér egy szavazat, mint egy pár juhbeles virsli

– magyarázza Erdei, hogy ők miért nem próbálkoztak hasonló kampányfogással. Nekik maradtak az utcafórumok, a szórólapozás és a kopogtatás. Utóbbi azért nehéz, mert nincs szimpatizánsokat tartalmazó címlistájuk.

Pedig a mozgósítás nagyon fontos Erdei Sándor szerint, mert az alacsony részvétel a Fidesznek kedvez. Márpedig egy ilyen időközi  választáson egy körülbelül 7000 szavazót számláló választókörzetben nem lehet sok szavazatra számítani – ezt láttuk a múlt hétvégi budapesti időközi választásokon is a VIII. kerületben és a Belvárosban. Ráadásul most vasárnap még vb-döntő is lesz.

2019-ben újra megpróbálja, történjen bármi

De Erdei mégis példát akar mutatni, azt mondja, bizonyíthatja Márki-Zay Péter után, hogy a teljes összefogás a siker kulcsa. Ezzel pedig sokat kockáztat, mert amióta politikussá avanzsált, kevesebb helyre hívják fellépni, ugyanis sok a fideszes településvezető. Azért hozzáteszi, még így is „jól megy a humorbiznisz”, nem adná fel a humorista karrierjét. Bár arra a felvetésre, hogy a politikusok is lehetnek viccesek, rögtön elkezdi Torgyán Józsefet utánozni. Visszafordítva komolyabbra a szót azt mondja, helyben szeretne segíteni a miskolciakon, a nagypolitikába nem akar belefolyni.

De bármi lesz vasárnap az eredmény, 2019-ben függetlenként újra elindul. Azért függetlenként, mert egyik őt támogató pártba sem akar belerúgni.

Fotó: Marjai János / 24.hu
Fotó: Marjai János / 24.hu

Tartották már jobbikosnak is, mert adott interjút a Bors Vezér Népe magazinnak, a Jobbik helyi lapjának. És  szocinak is elkönyvelték már, amiért a Sláger rádióban, majd a Neo FM-en szerepelt. Eközben 2010-ben még a Fideszre szavazott. Arra a pártra, amelyik egy évvel később közrejátszott a Neo FM megszűnésében, így lényegében arra szavazott, hogy megszűnjön a munkahelye.

Ezután sodródott egyre inkább a politika felé, és egy külsős alpolgármesterségig már vitte is. Abaújlak-Szanticskán övé ez a tisztség, ami annyit tesz, hogy ő szervezi az augusztus 20-ai rendezvényt, ami a falu legnagyobb bulija. 2014-ben itt akart önkormányzati képviselő lenni, akkor nulla szavazatot kapott.

Nem tisztáztuk, hogy Erdei Sándor a Zsolti

– szabadkozva magyarázott neki a polgármester akkor, majd felkérte külsős alpolgármesternek. Erdei abban bízik, vasárnap azért jobban fog szerepelni. Tippelni nem mer, de reménykedik a győzelemben. Ha így lesz, akkor levágja hatalmasra növesztett vörös szakállát. És akkor csak zsűri lesz a szanticskai szakáll- és bajuszszépségversenyen, amit a faluba tervez.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May listen as Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.