Belföld

Kiderül, legyőzheti-e egy humorista a Fideszt

Július 15-én – amikor az egész világ a vb-döntőre figyel – lesz egy időközi választás Miskolcon. Egyetlen önkormányzati képviselőt választanak a jövő évi rendes önkormányzati választásig, és ha nem nyer a Fidesz, akkor is kényelmes többsége marad a képviselő-testületben. Az így lényegében tét nélküli helyi választással mégis sokat foglalkoznak, mert a Fidesz kihívója nem más, mint Erdei Sándor, alias Rokker Zsoltti, aki mögé a DK-tól a Jobbikig minden ellenzéki párt felsorakozott.

Bohócnak állítanak be, ezért ciki lenne, ha én győzném le a Fideszt

– válaszol a humorista arra a kérdésre, hogy mit gondol, miért lett ekkora felhajtás a miskolci időközi körül.

A Fidesz teljes fegyverzetben

Merthogy akkora felhajtás lett, hogy állítólag a Fidesz kampánygépezetének fő mozgatója, Kubatov Gábor is többször járt mostanában Miskolcon. És egyébként is minden eszközt bevetnek Erdei Sándor ellen.

Például egy másik Erdei Sándort, aki miatt a szavazólapon csak a születési dátumuk fogja megkülönböztetni a két azonos nevű független jelöltet. Erdei Sándor (születési év: 1976) – így szerepel majd Rokker Zsoltti a jelöltek között. A másik Erdeiről elég egyértelműen süt, hogy kamujelölt, és

fideszes szálak vannak a háttérben, amelyek a miskolci polgármester, Kriza Ákos volt kabinetfőnökéhez, Kovács Zsolthoz vezetnek.

Erdei (1976) is azt mondja, hogy Kovács találta meg a vele azonos nevű férfit, ő rángatta a balhéba. Kovácsot nevezte meg a Molnár Zsolt nevű, egyébként Fidesz-aktivista 18 éves jelölt is mint agytrösztöt a választók megtévesztésének szándéka mögött. Őt nyilvánvalóan a keresztneve miatt indítják: hátha valaki egy Zsoltot keres majd a jelöltek között. Rokker vezetéknevű embert viszont nem sikerült felkutatni, be kellett érni egy Molnárral.

És akkor ott van még a munkáspárti jelölt, akinek a szórólapjait egyszerre terjesztették az Erdeit lejárató szórólapokkal. Valamint a fideszes Nagy Ákos.

Négyen vannak egy ellen, de mögöttem áll hat párt. Nagy probléma lenne ezzel az országgal, ha ez kevés lenne a győzelemhez

– mondja Erdei, aki szerint az országgyűlési választás is azon ment el, hogy nem sikerült teljes körűen összefognia az ellenzéki pártoknak. Őt az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd is támogatja most – azaz a kamujelölteken kívül egyedüli kihívó.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Teljes összefogás a Jobbiktól az MSZP-ig

Ha nincsenek mögötted pártok, akkor az tényleg csak bohóckodás

– vélekedik a humorista politikus, aki nem is indult volna a pártok támogatása nélkül. Szerinte nem azért állt mögé minden számottevő ellenzéki párt, mert nincs tétje a választásnak, hanem mert mindenki számára elfogadható jelölt. Ő hisz is egy olyan MSZP-Jobbik-Párbeszéd-koalícióban, amely választást nyerhet.

Az MSZP-s Varga Lászlóval minden szerdán focizik. A jobbikos Jakab Pétert szintén régről ismeri, 2015-ben az ő felkérésére gyűjtött Erdei ruhákat egy miskolci anyaotthonnak. Az egyik szórólapján is a két miskolci illetőségű országgyűlési képviselő között feszít. Igaz, mindketten listáról jutottak be, mert bukták a saját miskolci körzetüket, bár Jakab csak 127 szavazat különbséggel.

Igazából azért kell indulnom, mert a Jobbik és az MSZP nem tudott megegyezni egymással a választókerületben

– mondja Erdei, ami igaz is: úgy nyert a fideszes Hubay György, hogy a két másik jelölt együtt bőven több szavazatot szerzett.

Így veszítette el az ellenzék egész Miskolcot
Az országos eredményekhez képest gyengén szerepelt a Fidesz és a helyi jelöltjeik is. Mégis behúzták mindkét acélvárosi mandátumot.

Harc a szegényekért és a nyugdíjasokért

Most ugyan beállt mindenki Erdei mögé, de a humorista azzal viccelődik, hogy „életüket és vérüket adták, lovat már nem”: párttagok, aktivisták segítenek neki (főleg MSZP-sek), de a kampányköltségek az ő zsebét nyomják, na meg néhány barátét, támogatóét. Meg is jegyzi, hogy

ők még szórólapokra is kuporgatnak, a Fidesznek pedig nem akadály a pénz; ezért is egyenlőtlenek a feltételek.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Erdei szerint szegényebbeknek pénzt, élelmiszert adnak a fideszesek, bár erre kézzel fogható bizonyítéka nincs. A nyugdíjas szavazókat pedig mindenféle programokkal, ingyen sörrel és virslivel igyekeznek a fideszes jelöltre szavazásra buzdítani.

Nekünk többet ér egy szavazat, mint egy pár juhbeles virsli

– magyarázza Erdei, hogy ők miért nem próbálkoztak hasonló kampányfogással. Nekik maradtak az utcafórumok, a szórólapozás és a kopogtatás. Utóbbi azért nehéz, mert nincs szimpatizánsokat tartalmazó címlistájuk.

Pedig a mozgósítás nagyon fontos Erdei Sándor szerint, mert az alacsony részvétel a Fidesznek kedvez. Márpedig egy ilyen időközi  választáson egy körülbelül 7000 szavazót számláló választókörzetben nem lehet sok szavazatra számítani – ezt láttuk a múlt hétvégi budapesti időközi választásokon is a VIII. kerületben és a Belvárosban. Ráadásul most vasárnap még vb-döntő is lesz.

2019-ben újra megpróbálja, történjen bármi

De Erdei mégis példát akar mutatni, azt mondja, bizonyíthatja Márki-Zay Péter után, hogy a teljes összefogás a siker kulcsa. Ezzel pedig sokat kockáztat, mert amióta politikussá avanzsált, kevesebb helyre hívják fellépni, ugyanis sok a fideszes településvezető. Azért hozzáteszi, még így is „jól megy a humorbiznisz”, nem adná fel a humorista karrierjét. Bár arra a felvetésre, hogy a politikusok is lehetnek viccesek, rögtön elkezdi Torgyán Józsefet utánozni. Visszafordítva komolyabbra a szót azt mondja, helyben szeretne segíteni a miskolciakon, a nagypolitikába nem akar belefolyni.

De bármi lesz vasárnap az eredmény, 2019-ben függetlenként újra elindul. Azért függetlenként, mert egyik őt támogató pártba sem akar belerúgni.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Tartották már jobbikosnak is, mert adott interjút a Bors Vezér Népe magazinnak, a Jobbik helyi lapjának. És  szocinak is elkönyvelték már, amiért a Sláger rádióban, majd a Neo FM-en szerepelt. Eközben 2010-ben még a Fideszre szavazott. Arra a pártra, amelyik egy évvel később közrejátszott a Neo FM megszűnésében, így lényegében arra szavazott, hogy megszűnjön a munkahelye.

Ezután sodródott egyre inkább a politika felé, és egy külsős alpolgármesterségig már vitte is. Abaújlak-Szanticskán övé ez a tisztség, ami annyit tesz, hogy ő szervezi az augusztus 20-ai rendezvényt, ami a falu legnagyobb bulija. 2014-ben itt akart önkormányzati képviselő lenni, akkor nulla szavazatot kapott.

Nem tisztáztuk, hogy Erdei Sándor a Zsolti

– szabadkozva magyarázott neki a polgármester akkor, majd felkérte külsős alpolgármesternek. Erdei abban bízik, vasárnap azért jobban fog szerepelni. Tippelni nem mer, de reménykedik a győzelemben. Ha így lesz, akkor levágja hatalmasra növesztett vörös szakállát. És akkor csak zsűri lesz a szanticskai szakáll- és bajuszszépségversenyen, amit a faluba tervez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik