Belföld

Otthonápolás: újabb tüntetés lesz a Kossuth téren

Nem törődnek bele abba, hogy ne történjen a lehető legrövidebb időn belül pozitív változás.

Az otthoni ápolást munkaként való elfogadásáért küzdő szervezek csütörtökön tárgyaltak az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Közleményükben azt írják, a minisztériumban azt sem tudták pontosan, mi jár vagy nem jár a családtagjaikat otthon ápolók számára. Ők azok, akik minden nap, 0-24-ben ápolják gyereküket, hozzátartozóikat.

A minisztérium a csütörtöki egyeztetés után kiadott egy közleményt, amiben azt írták, hogy „folytatni kívánják és kibővítik a párbeszédet az ápolási díjról, amelynek emelését tervezik”. Levezették azt is, hogy 010 és 2018 között 63 százalékkal, 37 050 forintról 58 680 forintra nőtt azoknak a gondozóknak az ellátása, akiknek hozzátartozói a legsúlyosabb állapotban vannak. Azt is írták, hogy az idén januártól a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon gondozó nyugdíjasok havi 50 ezer forintos kiegészítő támogatást kapnak, illetve a bruttó díjakból nyugdíjjárulékot is fizet az állam, így az érintettek nyugdíjjogosultságot is szereznek.

A Fidesz ellenzékben: az otthonápolást végzőknek meg kell kapniuk a minimálbér összegét
Korábban harcosan kiálltak azokért, akiket most elutasítottak.

A Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület és a Csak Együtt Van Esély Csoport az a Hang kampányplatform képviselői szerint azonban a minisztérium részéről Bódiné Pajor Mariann főosztályvezető, Rétvári Bence parlamenti államtitkár és dr. Csepely Balázs kabinetfőnök nem voltak kompetensek az otthoni ápolást végzők helyzetének javításában.

A súlyos betegek ápolása nálunk nem munka
Romániában és Szlovákiában munkának tekintik ezt a hatalmas áldozatot, és sokkal jobban is díjazzák.

A civilek június végén már tüntettek a Parlament előtt, a csütörtöki egyeztetést követően úja fognak. Bejelentették, hogy július 20-án 17 órára

a Kossuth térre várjuk azokat, akik szerint nem lehet 30-40-50 ezer forintból súlyos beteget ápolni, megélni. Akik szerint a 24 órás állandó készenlét és törődés igenis munka, amelyért elismerés és fizetés jár. Ezen a napon szavazza meg az országgyűlés a jövő évi költségvetést, amelyből hiányzik – legalább – egy nagyon fontos tétel: a súlyosan beteg hozzátartozót otthon ápolók bére, megélhetésük, túlélésük garanciája.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik