Belföld
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Otthonápolás: újabb tüntetés lesz a Kossuth téren

Benke Ágnes
Benke Ágnes

szerkesztő. 2018. 07. 13. 13:20

Nem törődnek bele abba, hogy ne történjen a lehető legrövidebb időn belül pozitív változás.

Az otthoni ápolást munkaként való elfogadásáért küzdő szervezek csütörtökön tárgyaltak az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Közleményükben azt írják, a minisztériumban azt sem tudták pontosan, mi jár vagy nem jár a családtagjaikat otthon ápolók számára. Ők azok, akik minden nap, 0-24-ben ápolják gyereküket, hozzátartozóikat.

A minisztérium a csütörtöki egyeztetés után kiadott egy közleményt, amiben azt írták, hogy „folytatni kívánják és kibővítik a párbeszédet az ápolási díjról, amelynek emelését tervezik”. Levezették azt is, hogy 010 és 2018 között 63 százalékkal, 37 050 forintról 58 680 forintra nőtt azoknak a gondozóknak az ellátása, akiknek hozzátartozói a legsúlyosabb állapotban vannak. Azt is írták, hogy az idén januártól a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon gondozó nyugdíjasok havi 50 ezer forintos kiegészítő támogatást kapnak, illetve a bruttó díjakból nyugdíjjárulékot is fizet az állam, így az érintettek nyugdíjjogosultságot is szereznek.

HOME HOSPITAL 
Reportage on a home health care service in Savoie, France. A nurse changes a patient with cancer’s parenteral nutrition pouch. 

AMELIE-BENOIST / BSIP
A Fidesz ellenzékben: az otthonápolást végzőknek meg kell kapniuk a minimálbér összegét
Korábban harcosan kiálltak azokért, akiket most elutasítottak.

A Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület és a Csak Együtt Van Esély Csoport az a Hang kampányplatform képviselői szerint azonban a minisztérium részéről Bódiné Pajor Mariann főosztályvezető, Rétvári Bence parlamenti államtitkár és dr. Csepely Balázs kabinetfőnök nem voltak kompetensek az otthoni ápolást végzők helyzetének javításában.

Debrecen, 2017. március 8.
Egy ápoló kezét fogja egy beteg a debreceni Kenézy Gyula Kórházban kialakított hospice ház egyik szobájában az átadás napján, 2017. március 8-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
A súlyos betegek ápolása nálunk nem munka
Romániában és Szlovákiában munkának tekintik ezt a hatalmas áldozatot, és sokkal jobban is díjazzák.

A civilek június végén már tüntettek a Parlament előtt, a csütörtöki egyeztetést követően úja fognak. Bejelentették, hogy július 20-án 17 órára

a Kossuth térre várjuk azokat, akik szerint nem lehet 30-40-50 ezer forintból súlyos beteget ápolni, megélni. Akik szerint a 24 órás állandó készenlét és törődés igenis munka, amelyért elismerés és fizetés jár. Ezen a napon szavazza meg az országgyűlés a jövő évi költségvetést, amelyből hiányzik – legalább – egy nagyon fontos tétel: a súlyosan beteg hozzátartozót otthon ápolók bére, megélhetésük, túlélésük garanciája.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May listen as Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.