Belföld

A parlament előtt tüntettek az otthonápolásért járó méltó juttatásért

Szerda reggel tüntetés kezdődött a parlament előtt azért, hogy az otthonápolásért méltó juttatás járjon. A 24.hu helyszíni tudósítója szerint a médiaérdeklődés nagy volt, azonban 9 óra körül kevés demonstráló jelent meg, mert a legtöbbjük nem tudott elmozdulni otthonról, ápolnia kell a hozzátartozóját.

A legnehezebb munkát végzik, mégsem beszél róluk senki
53 ezer ember részesül ma Magyarországon ápolási díjban. Jellemzően 40-50-es éveikben járó nőkről van szó. Legtöbbjük súlyosan, halmozottan sérült gyerekét ápolja, van, akinek évtizedek óta ez tölti ki minden napját.

Csordás Anett, a Lépjünk, hogy Léphessünk Egyesület vezetője azt mondta: megható, hogy ilyen nagy az érdeklődés, de szomorú, mert nem érti, miért kell kijönni a parlament elé.

Legyen 50 ezer forintos emelés, ami ugyan még mindig nem elég, de legalább a rezsit ki lehet belőle fizetni.

Csordás felszólította a képviselőket, hogy terjesszék ezt a parlament elé, amely ma a költségvetésről vitázik. Hozzátette azt is, hogy jövőre munkáltatói jogviszonyt kérnek az otthoni ápolásnak.

Varjú László, az Országgyűlés költségvetési bizottsága elnöke is megjelent a tüntetésen, szerinte van lehetőség a cselekvésre, éppen a költségvetés vitája miatt. A DK-s politikus elmondta azt is, hogy a bizottság nevében előterjesztik az ápolási díj emelését, és hogy munkaviszony legyen az otthonápolás.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Korábban az LMP is arról beszélt, hogy mivel az otthonápolás teljes értékű munkavégzés, ezért ennek törvényi elismerését fogják javasolni az Országgyűlésnek a költségvetés tárgyalása során.

A szervezők kinyomtattak összesen 800 oldalnyi személyes történetet is, ezek közül 100-200 darabot a Kossuth térre is kiragasztottak.

Azt ígérték, folytatják a lobbitevékenységet.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik