Belföld

A Fidesz ellenzékben: az otthonápolást végzőknek meg kell kapniuk a minimálbér összegét

Lesöpörte az asztalról a Fidesz-KDNP kormány azt a javaslatot, amely megemelte volna a súlyos betegséggel vagy fogyatékossággal élő családtagjukat otthon ápoló személyek juttatásának összegét úgy, hogy az elérje a minimálbér szintjét. Pedig ellenzékben pontosan ezért korholták a szocialista kormányt, ami nem adja meg a tiszteletet az otthonápolást végző rokonoknak.

Bár júniusban az összes ellenzéki párt beállt a Lépjünk, hogy léphessenek Egyesület petíciója mögé, a hozzátartozók pedig a Kossuth téren tüntettek azért, hogy munkaként ismerjék el az otthonápolást, a kétharmados felhatalmazást élvező kormánypártok nem álltak az ügy mögé. Az évi hatmilliárd forintos költségvetési módosítást a Jobbik és az MSZP külön-külön nyújtotta be, a költségvetési bizottság kormánypárti tagjai azonban leszavazták azt és a kormány képviselője sem értett egyet vele.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Pedig ellenzékben a Fidesz még harcosan szociális arcát mutatta.

2004-ben két fideszes képviselő, Mátrai Márta és Szabó Erika benyújtott egy határozati javaslatot, ami az ápolási díj minimálbérhez való kötését szorgalmazza. A keddi szavazás tükrében különösen érdekes az indoklás, miszerint:

Forrás: parlament.hu

A szociális érzék még 2005-ben is erős volt a Fideszben. Az Origo írta meg, hogy az Értelmi Sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesülete ötvenezer aláírást gyűjtött össze azért, hogy legalább a minimálbér szintjére emelkedjen az ápolási díj.

A kezdeményezést az Országgyűlés körülbelül húsz percig tárgyalta, majd 78 igen szavazattal, 150 tartózkodással elutasította. A szocialista, kormánypárti képviselők tartózkodtak, míg a szavazási jegyzőkönyv szerint a fideszes honatyák és honanyák támogatták a javaslatot:

Forrás: parlament.hu

2013-ban a Fidesz-kormány valamit valóban tett a súlyos rokonukat otthon ápolókért, azonban ez a lényeget tekintve nem oldotta meg a problémát. Megalkották az úgynevezett kiemelt ápolási díj kategóriát, ami ugyan a sima ápolási díj 180 százalékát jelenti, de munkaviszonyt továbbra sem ad. Az ápolási díj jelenleg 32 600 forint havonta, a kiemelt ápolási díj 58 680 forint.

A Lépjünk, hogy léphessenek Egyesület ezért azt javasolta azt, hogy az ápolási díj egy hozzátartozó ápolása esetén egyezzen meg a minimálbér összegével, több családtag ápolásakor a minimálbér kétszereséhez kössék, az ápolási jogviszony megszűnése után pedig ugyanazok a  juttatások, szolgáltatások és ellátások illessék meg az érintetteket, mint a többi álláskeresőt.

Egy apró remény még van, az egyesület közlése szerint június 12-én egy asztalhoz ülnek a kormány képviselőivel.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Amelie-Benoist / BISP / AFP 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik