Belföld

12 évet is kaphat a telefonos csaló

A nőnek nem volt munkája, 248 vállalkozótól csaknem hetven millió forintot csalt ki.

A budapesti nő munkahellyel, rendszeres jövedelemmel, vagyonnal nem rendelkezett, ezért elhatározta, csalással szerez pénzt. 2017-ben kétféle módszerrel verte át a telefonon felhívott sértetteket.

Az esetek egy részében valótlanul azt állította, hogy cége a sértettek ügyvezetése alatt álló társaságokat reklámozza az interneten, amire  korábban szóban, telefonon szerződtek, ezért a hirdetés díjának megfizetésére szólította fel őket.

A valóságban egyik megkeresett egyik cég sem kötött szerződést, a nő határozott fellépése miatt a sértettek mégis átutalták a pénzt.

A nő úgy is csalt ki pénzt, hogy álnéven ügyvédnek, közjegyzőnek, gazdasági vezetőnek, minisztériumi dolgozónak adta ki magát. Azt mondta, a minisztérium nagy összegű kártérítést ítélt meg a sértett gazdasági társaságának, amely utalásához „kártérítési fedezetként” meghatározott összeget kért.

Jellemzően olyan magas összegű, több milliós kártérítést ígért, ami elég volt ahhoz, hogy a sértettek a pénz reményében fizettek. 

A csalásokkal összesen csaknem 70 millió forintot szerzett. A pénzt az utalások után azonnal felvette, azt magára, nagy értékű autók bérlésére és nyaralásra költötte. A bűncselekményeket testvérével követte el, de ő megszökött, így őt ebben az ügyben nem lehetett felelősségre vonni. Ellen az eljárást a rendőrség elkülönítette.

Az Esztergomi Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat. A  letartóztatásban lévő nő – a halmazati szabályok miatt – két évtől tizenkét évig terjedő börtönre számíthat, de az ügyészség a  vagyonelkobzás mellett indítványozta, hogy térítse meg a kárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik