Belföld

Palkovics megálmodta, megvan az új innovációs és kutatási modell

Palkovics László az országgyűlési képviselőkre bízza a döntést az MTA 28 milliárdjáról, a célzott kutatási területek kijelöléséről szívesen tárgyal az Akadémia elnökével, de már csak a 2019-es büdzsé parlamenti elfogadása után, értesült az atv.hu.

Az innovációs miniszter nyitott a közös gondolkodásra, de a források egy kézben történő kezelését a hatékonyságnövelés és Magyarország versenyképessége érdekében megingathatatlan közös célnak tartja.

A kormány legújabb terve a legkiválóbb kutatókat, tudósokat üldözi el az országból
Ezt mondja Szathmáry Eörs nemzetközi hírű evolúcióbiológus, aki az MTA elleni támadás után kilépett a Professzorok Battyhány Köréből, mert a szervezet igazából fel sem emelte a szavát Orbánék akciója ellen.

Kormánykörökben a lap információi szerint már felvetették, hogy jó lenne, ha az Akadémiának lenne innovációs és kutatási stratégiája, de meglátásuk szerint nincs ilyen.

A működési hatékonyság érdekében az új modellben átalakul az eddigi Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) hatásköre:

  • a szervezet a jövőben elsősorban az innovációval foglalkozik majd, az Innovációs Alap forrásait mozgatja;
  • a másik oldalon pedig létrehozzák a Kutatási Alapot.

Palkovics egyébként már megtalálta Pálinkás József, az NKFIH július elsejei hatállyal menesztett elnökének az utódát is, de ehhez még a miniszterelnök jóváhagyására van szükség.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik