Belföld
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A kormány legújabb terve a legkiválóbb kutatókat, tudósokat üldözi el az országból

24.hu
24.hu

2018. 07. 10. 13:02

„Tudok olyat – ERC- és Lendület-nyertes a srác –, akinek nyolc állásajánlat van egyszerre a kezében külföldről. Mégis mit gondolnak, meddig maradnak Magyarországon ezek az emberek, ha bizonytalanná válik a támogatási rendszer? Egy hónapig? Egy évig?”

– ezzel a példával érzékelteti az Indexnek adott interjúban Szathmáry Eörs nemzetközi hírű evolúcióbiológus, hogy mit fog okozni a kormány terve a Magyar Tudományos Akadémia megregulázására és a kutatási pénzek feletti ellenőrzés megkaparintására.

Budapest, 2017. december 4.
Palkovics László, az Emberi Erõforrások Minisztériumának oktatásért felelõs államtitkára beszédet mond a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi tudatosságról rendezett konferenciáján a jegybank Szabadság téri székházában 2017. december 4-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Államosítaná a kormány az MTA kutatóintézeteit
Palkovics László veszi át a kassza kulcsát

Szathmáry volt az egyik, aki kilépett a Professzorok Battyhány Köréből (PBK), miután a szervezet képtelen volt kipréselni magából egy olyan állásfoglalást, amelyben leírták volna, mi a baj a kormány tervével, ellenben a PBK elnöke publicisztikát írt, amit több tudós is az MTA hátba szúrásaként élt meg.

A Széchenyi-díjas nemzetközi szaktekintély szerint a legkiválóbbak és a legmozgékonyabbak fogják elhagyni Magyarországot az alapkutatást végzők közül, ha kiszárad, bizonytalanná válik az alaptudomány finanszírozása idehaza. Ráadásul mivel a legfőbb EU-támogatások személyhez kötöttek, ezért az adott kutató külföldre távozása esetén a pénzeket is viszi magával.

Ismerethiány és félreértés van a mostani ügy mögött Szathmáry szerint, sokan nem értik – köztük a miniszter, Palkovics László sem -, hogyan működik az alapkutatás.

Az alapkutatás és az alkalmazott kutatás másfajta beállítódást és tehetséget igényel. Az zsákutca, hogy kiváló alapkutatókból az innováció nevében rossz alkalmazott kutatókat csinálunk, ez csődhelyzetet generál. És mit érünk azzal, ha csinálunk egy madáchi falansztert, ahol Michelangelónak széklábakat kell faragnia? Hasznos dolog a székláb, de biztos akkor használjuk ki jól a tehetséget, ha Michelangelóval széklábakat faragtatunk?

Arra is hoz példákat, hogy próbáltak nyugati országokban politikusok beavatkozni a kutatói rendszerbe, hogyan sikerült őket meggyőzni arról, hogy milyen ostobaságot követnének el ezzel, és azt is elmagyarázza a híres evolúcióbiológus, hogyan működik az alapkutatás, miért nem lehet előre látni és számon kérni, hogy csak később konkrétumokra, új találmányokra is lefordítható kutatást végezzenek az emberek. Érdemes a teljes interjút elolvasni.

Saját cikkünk is mutatja a növekvő feszültséget:

Budapest, 2018. május 14.
Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszterjelölt érkezik kinevezés előtti meghallgatására az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésére az Országgyűlés Irodaházában 2018. május 14-én.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Máris beavatkozott a kormány: 11 milliárdnyi kutatási pénzt nem oszthatnak ki Palkovics nélkül
Hiába döntöttek a támogatandó tudományos projektek listájáról az innovációs hivatalban, a miniszter úgy határozott, a vele való egyeztetés nélkül nem lehet eredményt hirdetni.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.