Közélet

Palkovics: Az MTA javaslatai nem elfogadhatók

Nem születhet politikai döntés kutatás-finanszírozásról, hiszen a Magyar Tudományos Akadémia autonómiájára alkotmányos garancia van – mondta Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Szerinte azért van értelme a rendszer átalakításának, mert legitim igény, hogy hasznos, a társadalom érdekét szolgáló célokra fordítsák az adófizetők pénzét.

Lovász hiába harcolt, Palkovics hajthatatlan
Alig közeledtek az álláspontok a minisztérium és a Magyar Tudományos Adadémia egyeztetésén.

Palkovics elmondása szerint az MTA által javasolt két megoldás nem elfogadható. Hozzátette, az egyik a módosítás lényegében arról szól, hogy halasszák el egy évvel a módosítást, viszont szerinte ez idő alatt semmi nem változna. A másik javaslat az volt, hogy az intézethálózat fenntartására jutó húszmilliárd forint maradjon az Akadémiánál, viszont ez azt az elvet sértené, miszerint a kutatásra szánt összegeket egy helyen akarják tervezni a jövőben.

A kutatás-finanszírozási rendszer kialakítása akkor kezdődik majd el, miután a parlament elfogadta a költségvetési törvényt, de Palkovics leszögezte, ez a rendszer azt nem határozza majd meg, melyik kutató mit kutasson.

Úgy látom, a hálózatot nem jól működtetjük, ezért meg kellene nézni, hogy máshol milyen megoldások vannak

– jegyezte meg.

Néhány napja a 24.hu írta meg, hogy hiába döntöttek támogatandó projektek listájáról, nem hirdethetnek eredményt, amíg ő nem engedélyezi. Palkovics elmondta, az indok az, hogy Pálinkás József július 1-jétől nem a hivatal vezetője, a következő elnök érkezéséig pedig úgy gondolták, hogy várnak ezzel. Az új vezetőt Orbán Viktor nevezi majd ki hamarosan.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik