Belföld

Leleplezte magát az állami vállalat: csak a „házi civileknek” jár az ingyen közpénz

Az Orbán Viktor melletti kiállásként Békemenetet szervező civil alapítvány mintájára próbált pénzügyi támogatást kérni az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től Transparency International (TI) Magyarország, azonban a korrupcióellenes szervezet megkeresését még csak válaszra sem méltatta az állami vállalat – értesült a 24.hu.

A TI Magyarország azután fordult az MVM Zrt.-hez, hogy tavaly májusban kiderült, hogy a kormánypárti Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítványát, vagyis a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt (CÖKA) az állami vállalat 2016-ban 508 millió forinttal támogatta. Ráadásul a félmilliárd forintos támogatás részleteit csak azután volt hajlandó elárulni az állami szerv, hogy erre a bíróság kötelezte. Az MVM ugyanis azzal érvelt, hogy nem közpénzből fedezte a kormánybarát civilek támogatását.

A Transparency május végén fordult az MVM-hez kérelemmel, amiben 100 millió forint támogatást kért az állami vállalattól. A korrupcióellenes szervezet levelében nem titkoltan azt írta, megkeresésüket a CÖF-nek nyújtott kiemelkedően nagyvonalú támogatás inspirálta. A TI egyébként olyannyira követte a CÖF példáját, hogy a kormánybarát szervezethez hasonlóan szabálytalanul nyújtotta be a támogatási kérelmét:

Annak ellenére bízunk a támogatási kérelmünk pozitív elbírálásában, hogy azt nem az MVM Zrt. által erre rendszeresített formanyomtatványon terjesztjük elő, hiszen az alaki előírások megtartásának az elmaradása a CÖF támogatás iránti kérelmének a teljesítését sem akadályozta meg.

Ligeti Miklós, a TI Magyarország jogi vezetője a 24.hu-nak elmondta, az MVM Zrt. több mint 40 napja nem reagált megkeresésükre, ezt úgy értékelik, hogy az állami vállalat leleplezte magát. Ligeti úgy fogalmazott:

Az MVM Zrt. különbséget tesz a közhasznú civil szervezetek között aszerint, hogy kormány kit tekint barátnak és kit ellenségnek.

A CÖF-nek nyújtott állami támogatás részleteit egyébként az Átlátszó.hu perelte ki az MVM-től. A Fővárosi Ítélőtábla néhány hónappal ezelőtt jogerős ítéletben kötelezte társaságot arra, hogy adjon ki minden olyan dokumentumot, amit a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak megítélt támogatással kapcsolatban kezel. Ezekből kiderül, hogy a támogatási kérelemben Csizmadia László elnök bemutatta a CÖF és a mögötte álló CÖKA tevékenységét, hangsúlyozva tudományos, kulturális és jogvédő tevékenységüket.

Csizmadia kérelmében azt írta:

Kérem Elnök-vezérigazgató urat, hogy célkitűzésünk megvalósításához járuljon hozzá 508 millió forinttal. Az összeg lehetőséget adna arra, hogy javítsuk a közgondolkodást, kidolgozzuk a civilitika alapjait, segítsük a lakossági üzenetek széles körű terjesztését, amelynek fontos része a természet megóvása, az emberi élet fenntarthatósága, az energiatudatosság és az energiabiztonság témaköre is.

Ehhez képest érdekes, hogy az MVM Zrt.-t teljességgel hidegen hagyta a TI Magyarország támogatási kérelme, amiben a szervezet a közpénzből gazdálkodó cégek korrupcióellenes és visszaélés-kezelési gyakorlatának a fejlesztésére kért pénzt.

De figyelemre méltó az is, hogy amíg a bíróság nem kötelezte az adatok kiadására az MVM Zrt.-t, az állami vállalat foggal körömmel titkolta a támogatás részleteit. Hiába mondta ki az Adatvédelmi Hatóság elnöke az ítéletet megelőzően, hogy a monopolhelyzetben lévő állami energiacégnek k ki kell adnia, hogy mire adott a CÖF-CÖKA-nak több mint félmilliárd forint támogatást.

Az MVM kommunikációs igazgatóját, Bentzik Rékát az N1 tévé stábja próbálta kérdezni a félmilliárdos támogatásról, ám a havonta csaknem 2,5 millió forintot kereső vezető hátat fordított és elmenekült a kérdések elől.

Kiemelt kép: MTI/Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik