Belföld

A CÖF szerint vádaskodás arról kérdezni őket, mire kaptak százmilliókat az MVM-től

Lázár János szerint semmi gond nincs ezzel, mert az állam el tudja számoltatni a vállalatot.

Kikerülte a válaszadást a CÖF a HVG kérdésére azzal kapcsolatban, mennyi pénzt kapott az állami MVM csoporttól, „az ország érdekeit figyelmen kívül hagyó, kifejezetten rosszindulatú és alaptalan vádaskodásnak” nevezve a felvetést. Hozzátették, azt szeretnék, ha a HVG azzal foglalkozna, hogy „a Soros-féle alapítványoktól milyen támogatást kapnak, különös tekintettel a Nyitott Társadalom Alapítványra”, és óvatosságra intették a lapot.

A lap emlékeztet: míg a kormánykritikus civileket pármilliós külföldi támogatásért megbélyegeznék, a kormánnyal együtt mozgó CÖF jelentős támogatást kapott az állami energiacégtől, ennek összege egyes becslések szerint félmilliárd forint is lehetett tavaly. Ez tízszerese annak a bevételnek, amit egy évvel korábban összesen szerzett a „civil” szervezet.

Az MVM-nél is érdeklődtek, mire adtak ennyi támogatást a kormányközeli szervezetnek. A vállalat azt közölte: az érdeklődést közérdekű adatigénylésnek tekintik, amire 15 napon belül válaszolnak. A CÖF mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány pedig annyit válaszolt: az érvényes törvényi előírásoknak megfelleően számolnak el támogatásaikkal.

Lázár János azzal érvelt, hogy az MVM elszámoltatható a tulajdonos állam oldaláról, ezért ezzel a támogatással – a külföldről támogatott civilekkel szemben nincs gond, a helyzet világos, a támogatás átlátható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik