Belföld

369 embert vertek át 150 termékbemutatón

Nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás miatt emeltek vádat hét ember ellen.

A vádlottak 2015 februárjától szeptemberig 150 termékbemutatót tartottak és 369 embert csaptak be. Egészségügyi szakembereknek adták ki magukat és gyógyászati segédeszközöket adtak el áron felül.

Az egyik férfi 2015 februárjában termékbemutatók szervezésével foglalkozó céget hozott létre, beszerzett egy 40 ezer forint értékű talpmasszírozót, egy 10 ezret érő szemmasszírozót és egy akupresszúrás matracot.

A társaság tatai irodájában működött a call center. A férfi az ott dolgozóknak átadott egy olyan szoftvert, amely a lehetséges vevők adatbázisát tartalmazta, az országra kiterjedő, településenként csoportosított adatokkal. A vádlott jelölte ki, melyik nap, melyik városban, faluban kell szervezni a termékbemutatót.

A telefonos meghívó ultrahangos ízületi állapot-felmérésre szólt. Az ország különböző pontjain megtartott bemutatókra jellemzően idős, különböző betegségekkel küzdő emberek érkeztek. A vádlottak azt sugallták, hogy egészségügyi szakemberek, orvosok, mentősök.

Hőkamerával és vérnyomásmérővel az asszisztensként jelenlévő vádlottak mímelt egészségügyi állapot-felmérést végeztek, a leletből pedig rendszerint lesújtó eredményt közöltek. A meghívottak az értékesítésre szánt termékeket ki is próbálhatták.

Ha a vendégek úgy döntöttek, megvásárolják a gyógyászati segédeszközöket, alkudozni kezdtek velük. Céljuk az volt, hogy a lehető legmagasabb összeget fizettessék meg. Részletfizetést engedtek, kölcsönt szerveztek, a vevőket hazáig, a bankautomatáig is elkísérték a pénzért. Az ügyletről szerződést kötöttek, jótállási jegyet adtak.

A vevők pár ezer forinttól egymillió forintig terjedő összegeket fizettek a termékekért, amelyeket sok esetben meg sem kaptak. Az átadott termékek az ígért hatást nem gyakorolták. Sokszor a sértettek utólag derítették ki, hogy a megvásárolt termék valójában egy lényegesen kisebb értékű gyógyászati segédeszköz.

A Ráckevei Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és más bűncselekménnyel vádolja a férfit és társait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik