Belföld

MTA: A székelység a magyar nemzet része

Az akadémia intézete azután tett közzé állásfoglalást, hogy a székelyek nemzetiségként való elismertetését kezdeményezték.

Az uralkodó történettudományi, régészeti, néprajzi és nyelvészeti álláspontok a székelyeket az etnokulturális értelemben vett modern magyar nemzet szerves részének tekintik – tette közzé a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete.

Az állásfoglalás már tavaly decemberben elkészült. Az Index azt írja, azért volt rá szükség, mert tavaly júniusban egy magánszemély hivatalosan kezdeményezte a Nemzeti Választási Bizottságnál a székely népcsoport honos népcsoporttá nyilvánítását, ami a gyakorlatban azzal járna, hogy a székelység magyarországi nemzetiségként nyerne elismerést a németekhez, romákhoz vagy románokhoz hasonlóan.

Az akadémiai intézet szerint azonban a mai székely azonosságtudat jóval inkább olyan területi-közösségi identitás, ami a magyar nemzet részeként, de azon belül jól elkülöníthetően regionálisan határozza meg önmagát, a magyarországi nemzetiségként való hivatalos elismertetés feltételei tehát nem állnak fent. (Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik