Gazdaság
Tatabánya, 2015. november 7.
Egy támogató aláírja a kötelezõ betelepítési kvóta elleni, Védjük meg az országot! címû, a Fidesz kezdeményezte petíciót Tatabányán, a Kond vezér utcai piacnál 2015. november 7-én.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Lefújták két népszavazás aláírásgyűjtését

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 05. 15. 15:04

A kezdeményezők úgy döntöttek, a parlamenti választás miatti moratórium lejárta után nem folytatják az aláírásgyűjtést a külföldről támogatott szervezetek átláthatósága, illetve a vagyonnyilatkozatok helytállósága ügyében kezdeményezett népszavazáshoz.
Korábban a témában:

A népszavazásról szóló törvény szerint az országgyűlési képviselők általános választásának napját megelőző és követő negyvenedik nap között szüneteltetni kell az országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtését. A kezdeményezések már összegyűjtött aláírásait a szervezőknek február 28-án le kellett adniuk, a gyűjtést május 18-án lehet folytatni.

Az aláírásgyűjtési moratórium két népszavazási kezdeményezést érintett.

Az egyik kérdés – ezt Schádi Tamás István magánszemély kezdeményezte – úgy szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés írja elő a törvény alapján vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett személyek vagyonnyilatkozataiban foglaltak helytállóságának rendszeres, kötelező, a hatósági nyilvántartásokban foglalt adatokkal való összevetéssel történő vizsgálatát?

Ehhez a kezdeményezéshez március 10-éig lehetett volna aláírásokat gyűjteni. A szervező február 6-án adta le a 19 999 ívet a Nemzeti Választási Irodának (NVI). A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezer forintra bírságolta a kezdeményezőt a múlt héten, amiért egy ívvel nem tudott elszámolni. A kezdeményező jelezte az NVI-nek, hogy a moratórium lejártát követően nem folytatja a gyűjtést.

A másik érintett országos népszavazási kérdés úgy szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?

Ezt a kérdést Kádár Barnabás – aki akkor a Momentum elnökségi tagja volt – magánszemélyként nyújtotta be hitelesítésre, az aláírásgyűjtésre március 20-ig lett volna lehetőség.

A szervező február 28-án 14 819 ívet adott át az NVI-nek, ezek közül körülbelül 2800 ív volt kitöltve. Az NVB 281 ezer forintra bírságolta a kezdeményezőt a múlt héten, amiért 281 ívvel nem tudott elszámolni. A kezdeményező jelezte az NVI-nek, hogy a moratórium lejártát követően – bár még június 7-ig lett volna lehetősége az aláírásgyűjtésre – nem folytatja a gyűjtést.

Az aláírásgyűjtési moratórium érintette a honos népcsoporttá nyilvánításra irányuló aláírásgyűjtést is. Váradi Barna magánszemély azt a kérdést nyújtotta be az NVB-hez:

A magyarországi székelyek a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX törvény (a továbbiakban: nemzetiségi törvény) 148. § (3) bekezdésének felhatalmazása alapján bizonyságot kívánnak tenni arról, hogy megfelelnek a nemzetiségi törvényben foglaltaknak. Ezen oknál fogva alulírottak kijelentjük, hogy a székely nemzetiséghez tartozónak valljuk magunkat!

A szervező február 26-án 99 ívet adott át az NVI-nek, és jelezte, a moratórium lejártát követően folytatja a gyűjtést.

Kiemelt kép: MTI/Bodnár Boglárka

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

HOCKENHEIM, GERMANY - JULY 22: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF71H on track during the Formula One Grand Prix of Germany at Hockenheimring on July 22, 2018 in Hockenheim, Germany.  (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.