Közélet

Semjén szerint káros a székelyek külön nemzetiségként meghatározása

Azt sem zárja ki, hogy román ármány áll a háttérben.

Káros és veszélyes az a kezdeményezés, amely a székelységet a magyar nemzettől különböző nemzetiségként akarja meghatározni – nyilatkozta az MTI-nek Semjén Zsolt. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kijelentette: a székelyek magyarok.

Ilyen alapon a palócoktól kezdve más magyar nemzetrészekkel is meg lehetne osztani a magyarságot – mondta Semjén, aki szerint a kezdeményezés jó szándékú, de teljes hozzá nem értés alapján történt, vagy sokkal rosszabb, hiszen a román politikának mindig is célja volt, hogy kimondják: sem a csángók, sem a székelyek nem magyarok.

A Nemzeti Választási Bizottság július 25-én hitelesítette azt a választópolgári kezdeményezést, amely a székelyek Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánítására irányul. A határozat jogerőre emelkedése után a kezdeményezőknek 120 nap alatt ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük. Ha ez megvan, a választási bizottság kikéri a népcsoporttá nyilvánításról a Magyar Tudományos Akadémia véleményét. Ezzel együtt terjesztik fel a kérelmet az Országgyűléshez, amely dönt a honos népcsoporttá nyilvánításról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik